Indonezia, lovită de un cutremur de 6,2 pe scara Richter

Ana Necula   
în Stiri de ultima ora
26/02/2020, 12:09
Indonezia, lovită de un cutremur de 6,2 pe scara Richter
Indonezia, lovită de un cutremur de 6,2 pe scara Richter

Un cutremur de 6,2 pe scara Richter a avut loc în Indonezia, în regiunea Taninbar.

Cutremurul nu a produs pagube importante

Seismul a fost unul de suprafaţă şi nu prezină risc de tsunami, a transmis Agenţia de Geofizică din Indonezia. Pentru moment, nu au fost înregistrate victime şi nu au fost raportate pagube importante în regiunea lovită de cutremur.

Indonezia, lovită de cutremure devastatoare

Indonezia, un arhipelag de 17.000 de insule, s-a format prin convergenţa a trei mari plăci tectonice – indo-pacifică, australiană şi euroasiatică. Ţara face parte dintr-o regiune care aparţie Centurii de Foc a Pacificului, cea mai activă zonă seismică din lume. Totodată, este ştiut faptul că în arhipelag există peste 100 de vulcani.

Tsunamiul din 26 decembrie 2004 a ucis 230.000 de persoane în regiunea Oceanului Indian (între care 170.000 în Indonezia) şi a fost declanşat de un cutremur cu magnitudinea de 9,1 produs în largul insulei Sumatra.

Seismul a durat zece minute și a fost atât de puternic încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă.

În provincia indoneziană Aceh, apa a urcat până la peste 30 de metri şi aproximativ 168.000 de persoane au fost ucise. Totodată, valul seismic s-a propagat la sute de kilometri, afectând insulele Maldive şi Somalia.

Specialiştii au avertizat că falia care a produs dezastrul din 2004 se poate zgudui din nou, cu aceeaşi intensitate, în următorii ani.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×