INCENDIUL DIN COLECTIV. Filmul evenimentelor: „După vreo jumătate de oră au dat cu nişte artificii”

Adrian Căpriţă   
în Hotnews
31/10/2015, 11:43
INCENDIUL DIN COLECTIV. Filmul evenimentelor:  „După vreo jumătate de oră au dat cu nişte artificii”

Vineri seară a avut loc una dintre cele mai mari tragedii din istoria României. În clubul Colectiv, la un concert de muzică rock, un stîlp de susţinere a luat foc şi a urmat un incediu devastator. Sîmbătă dimineaţă, erau anunţaţi 27 de morţi şi peste 100 de răniţi.

Trupa Goodbey to Gravity a urcat pe scenă pentru a susţine un concert pe care l-au anunţat cu multe săptămîni în urmă pe reţelele de socializare. O mulţime de tineri pasionaşi de muzica pe care o face trupa au venit să ia parte la eveniment şi să se distreze vineri seară, cu atât mai mult cu cât intrarea la eveniment a fost liberă. Trupa Goodbey to Gravity a anunţat concertul din Colectiv printr-o poză pe Facebook chiar din luna septembrie, iar în timpul spectacolului era anunţat şi un spectacol pirotehnic.

„Concertul va beneficia de un show de lumini customizat, precum şi de efecte pirotehnice şi decoruri special create pentru a reda atmosfera SF a artwork-ului. Nu vor lipsi invitaţi speciali, un after-party de Halloween marca GTG şi multe alte surprize! Accesul la concert va fi liber, iar CD-ul ‘Mantras of War’ precum şi merch-ul, special creat pentru acest eveniment, vor fi disponibile la preţuri promoţionale.  spune basistul Alex Pascu.
, adaugă vocalistul Andrei Găluţ.
‘Mantras of War’ este al doilea album al bucureştenilor şi va fi disponibil prin Universal Music România începând cu 30 octombrie”, scrie pe pagina evenimentului care a avut loc vineri seară.

Martorii povestesc că imediat după ce trupa a urcat pe scenă a şi început distracţia şi după vreo 30, 40 de minute ar fi avut loc punctul culminat al show-ului organizat de această trupă: „După vreo jumătate de oră au dat cu nişte artificii şi au sărit scîntei pe un buret care era pus pe un stîlp. A luat foc şi toată lumea s-a îmbulzit spre ieşire, dar atunci au început să se calce în picioare, să cadă. A fost cumplit, era o nebunie, toată lumea ţipa, se împingea, alerga”, a povestit un martor, conform Adevărul.

Se pare că în momentul în care a sărit scânteia pe buretele din club, pe scenă se mai afla doar solistul trupei, care ar fi lăsat microfonul şi ar fi fugit. În acest moment, nu se ştiu numele celor decedaţi sau răniţi, pentru că majoritatea nu aveau acte de identitate asupra lor.

În momentul exploziei, în club se aflau peste 200 de oameni, iar printre victime se numără şi artistul Alex Pascu, băiatul antrenoarei de scrimă, Ana Pascu.

Conform martorilor, primul echipaj de poliţie a venit în 20 de minute, iar evacuarea se făcea doar pe o uşă! Focul a pornit de la nişte artificii. S-a extins pe stîlpul clubului după care a luat foc totul. Uşa de evacuare – era doar una singură deschisă, celalaltă era blocată. S-au călcat în picioare. Au spart uşa. În 20 de minute a venit primul echipaj de poliţie. După care au venit pompierii. Au intrat cu măştile de oxigen înăuntru şi au băgat cam o linie la 30 de minute. Explozie nu a fost, dacă era explozie muream cu toţii”, povesteşte un martor al tragediei.

Declaraţia dramatică a unei participante la eveniment

„Am fost la #Colectiv‬. Am scăpat pentru că am stat chiar lângă uşă. Chiar şi aşa soţul şi fiul meu au putut ieşi abia după 5 minute, acum fiind în spital intoxicaţi cu fum. Cum s-a întâmplat? S-a aprins buretele fonoizolant de pe stâlpul din stânga scenei, cel de lângă uşă, de la focul de artificii. Artificiile nu au fost exagerate, păreau relativ inofensive. Problema a fost că buretele cu care erau tapetaţi stâlpii şi tavanul localului este foarte uşor inflamabil. Am văzut cum s-a întâmplat totul, stâlpul cu pricina fiind la 1 metru, chiar în faţa mea. Solistul trupei a avut timp doar să facă o scurtă glumă: ” Asta nu era prevăzut în program”. În secunda următoare şi-a dat seama că nu e de glumă şi a cerut un extinctor, dar era deja prea târziu. În 30 de secunde, fără exagerare, focul s-a întins pe întreg tavanul. Lumea s-a îmbulzit către intrare, s-a reacţionat relativ repede, dar ieşirea era prea îngustă şi oamenii s-au panicat. În spatele meu s-au călcat în picioare, căţărându-se unii peste alţii pentru a reuşi să iasă. După ce am ieşit afară, am auzit o bubuitură înfundată şi am simţit că mă loveşte o rafală de aer fierbinte în spate. Mi-a luat foc părul. Am pus mâna să îl sting şi m-am ars. Aerul era fierbinte, irespirabil, fumul gros şi negru, nu vedeam absolut nimic. Nu ştiam încotro merg. Am întins mâna şi m-am agăţat de geaca cuiva care se afla în faţa mea şi m-a târât după el. Altfel nu aş mai fi putut merge. Eram paralizată din cauza fierbinţelii aerului irespirabil, am tras aer în piept şi am simţit că mă arde până în stomac. Repet, eram deja afară. Nu cred că a fost o explozie propriu-zisă. Din ceea ce am văzut ulterior la TV, s-ar fi prăbuşit tavanul şi asta ar fi putut provoca rafala de foc şi fum care m-a prins din urmă. Apoi am văzut lumină şi am simţit aer curat. M-am uitat înapoi şi am văzut o mare grămadă de oameni prăbuşiţi unii peste alţii în uşă. Cei care ieşiseră încercau să-i tragă, dar cei de jos erau prinşi sub greutatea celor de deasupra lor. Cineva striga întruna: „Luaţi-i mai întâi pe cei de deasupra!”, dar panica era prea mare. Mulţi încercau să ajute, dar era haotic. Prietenii se căutau între ei pe dedesubtul mormanului de oameni prin pipăit, strigându-se pe nume, întrebând: „Tu eşti? Unde eşti, că nu te văd? Asta e mâna ta?” etc. Era de coşmar. Nu îmi venea să cred că aşa ceva e posibil. Mi-am dat seama imediat că cei din partea din spate a barului nu vor mai ieşi cu viaţă de acolo. „, a fost mesajul postat pe Facebook de Delia Ţugui, martoră la incendiul din Colectiv.

„Călcam pe oameni morţi să ies”

Relatarea unei persoane care a fost la concert: „S-au aprins nişte lumînări din acelea de tort, ca de nuntă, de ard. Au aprins niste lumînări ca de tort, două pe o parte, două pe alta. Două s-au stins normal, celelalte două din partea dinspre spre scenă au aprins tavanul. A coborît focul pe stîlp, atunci oamenii au ieşit în panică, ne-am grăbit către ieşire, după care s-a întîmplat o vâlvătaie enormă, a ars tot tavanul. Am simţit o căldură năprasnică, m-am ferit, am avut noroc că am avut o sticlă de bere în mînă, am vărsat-o pe mine şi în acest fel, iată-mă, trăiesc. Mă căţăram pe oameni morţi şi încercînd să ies afară”, povesteşte un alt martor, care a suferit răni uşoare în urma incendiului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×