În jur de 4.000 de oameni, la Serbările Naționale de la Țebea

Raluca Ogaru    Claudiu Melinte   
în Stiri de ultima ora
09/09/2018, 18:03
În jur de 4.000 de oameni, la Serbările Naționale de la Țebea GALERIE FOTO
Serbările Naționale de la Țebea se organizează în fiecare an, în memoria lui Avram Iancu

Aproximativ 4.000 de oameni au participat duminică, 9 septembrie, la Serbările Naționale de la Țebea, județul Hunedoara. Acest eveniment are drept scop comemorarea a 146 de ani de la moartea marelui erou național Avram Iancu. Evenimentul din acest weekend a înceăput cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți condus de mitropolitul Banatului, Înaltpreasfințitul Ioan, alături de episcopul Devei și Hunedoarei, Gurie, împreună cu episcopul vicar al Episcopiei Aradului, Emilian.

La Serbările Naționale de la Țebea, sunt prezenți și importanți oameni politici, precum vicepremierul Paul Stănescu, ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, ministrul Educaţiei, Valentin Popa, şi ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. De asemenea, au participat și mai mulți parlamentari, dar și lideri de partide politice din Românbia, precum şi reprezentanţi ai administraţiilor publice locale.

În cadrul evenimentului de la Țebea, au fost depuse mai multe coroane de flori
În cadrul evenimentului de la Țebea, au fost depuse mai multe coroane de flori

Serbările Naționale de la Țebea, cuântarea mitropolitului Banatului

Înaltpreasfințitul Ioan, mitropolitul Banatului, a susținut o cuvântare, cu această ocazie, în cadrul căreia a afirmat că Avram Iancu a fost românul care a luptat împotriva iobăgiei, a susținut introducerea limbii române în administraţia publică de stat şi a militat pentru înființarea şcolilor româneşti.

„Slăvite voievod Avram Iancu, îţi mărturisim că în spaţiul nostru românesc liber încă ne naştem într-o limbă română frumoasă ca o duminică, plângem, ne bucurăm şi ne rugăm lui Dumnezeu în limba română. Îţi mai mărturisim că aici şi peste 100 de ani preoţii noştri se vor ruga lui Dumnezeu pentru tine şi oştenii tăi tot în dulcea noastră limbă română”, a spus la Serbările Naționale de la Țebea mitropolitul Banatului.

Coroane de flori și spectacole, la  Serbările Naționale de la Țebea

Eveneimentele de la Țebea au inclus și un moment în care au fost depuse mai multe coroane de flori din partea Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, dar și a altor instituţii ale statului, partide politice şi organizaţii neguvernamentale.

În după-amiaza zilei de duminică, românii care au fost prezenți la marele eveniment din Hunedoara au participat și la un spectacol folcloric.

Serbările de la Tebea sunt organizate an de an, în memoria lui Avram Iancu
Serbările de la Tebea sunt organizate an de an, în memoria lui Avram Iancu

Apelul prefecturii Hunedoara, la Serbările Naționale de la Țebea

În cadrul unui comunicat, Prefectura Hunedoara a descris organizarea acestor manifestări, făcând apel la respectarea mai multor reguli pentru buna desfășurare a evenimentului.  Organizatorii au stabilit ca publicul să aibă acces pe platoul destinat ceremonialului doar printr-o singură poartă separată, poarta 2 a cimitirului. Această cale de acces se află în apropierea Căminului Cultural din Ţebea.

Prefectura a interzis accesul la marele eveniment cu drapele sau însemne ale partidelor politice sau ale altor organizații, făcând apel la un comporetament decent și la păstrarea ordinii publice.

Serbările Naționale de la Țebea, în memoria lui Avram Iancu

Marele Avram Iancu, pe care românii de la Țebea l-au comemorat pe 9 septembrie 2018, a fost cel mai mare erou al românilor din Transilvania, cu merite de excepție în aformarea identității și a drepturilor roânilor, pe teritoriul strămoșesc din Ardeal. Avram Iancu a avut un rol important în Revoluția de la 1848, vcare a trezit spiritul naționalist al românilor de la acea vreme.

Avram Iancu s-a născut în 1824, într-o familie de moți cu stare. La început, el a profesat ca avocat. Avram Iancu a murit în data de 10 septembrie 1872, în comuna hunedoreană Baia de Criș. El a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, acolo unde au loc serbări comemorative în onoarea lui.

Gepostet von Florentina Serafinceanu am Sonntag, 9. September 2018

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×