În ce situaţii se suspendă plata pensiei în 2020. Cine riscă să nu mai primească banii de la stat

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/03/2020, 16:46
În ce situaţii se suspendă plata pensiei în 2020. Cine riscă să nu mai primească banii de la stat
În ce situaţii se suspendă plata pensiei în 2020. Cine riscă să nu mai primească banii de la stat. Sursa foto: Hepta

Noile modificări legislative ce îi vizează pe pensionari conțin prevederi legate și de situațiile în care se suspendă plata pensiei în 2020, informează RomâniaTV.

Când se poate suspenda pensia

Pe lângă modificările aduse sumelor pe care pensionarii le vor primi lunar, autoritățile anunță și modificarea criteriilor pentru suspendarea pensiilor.

Potrivit modificărilor aduse Legii pensiilor, plățile pot fi suspendate în situația în care pensia anticipată parțială, respectiv pensia anticipată, se cumulează cu venituri obținute.

Acest lucru poate avea loc în situația în care pensionarul respectiv are venituri în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, sau dacă persoana în cauză desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni,

Plata pensiei se poate suspenda în 2020 și în cazul în care pensionarii sunt membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Plata pensiei poate fi oprită în aceste condiții

Legea pensiilor mai prevede că alte pensii ce pot fi suspendate sunt cele de invaliditate gradul I sau II și al pensiei de urmaş gradul I sau II de invaliditate, dacă sunt cumulate cu alte venituri obținute, în aceleași condiții ca și cele prevăzute în cazul pensiilor anticipate.

„Criteriul de apreciere asupra dreptului de cumul a pensiei cu alte venituri îl reprezintă venitul brut dobândit zi de zi pe parcursul unui an calendaristic care se sfârșește la data de 31 decembrie.

Pentru depășirea limitei veniturilor brute, suspendarea pensiei trebuie dispusă începând cu luna următoare împlinirii anului calendaristic și nu cu data de la care pensionarul a început să dobândească veniturile”, se arată în noua lege a pensiilor

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, anunța în luna februarie că Executivul nu are degând să renunțe la cumulul pensiilor cu alte venituri, întrucât se dorește continuare proiectului în altă formă juridică.

„Eu nu spun ca este vina persoanei care se pensioneaza la 45 de ani, daca acesta e cadrul legal, eu spun ca avem o problema de corectitudine in societate. (…)

Desi Curtea Constitutionala a apreciat ca nu se poate interzice cumulul pensiei cu salariul (…) personal as dori sa continui acest proiect, evident, intr-o alta forma juridica, pentru ca mi se pare o masura care asaza putina corectitudine intr-o zona in care noi nu suntem corecti cu noi insine”, a spus Violeta Alexandru.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×