Direcția Sanitar-Veterinară a transmis un comunicat prin care dorește să lămurească, cu argumente științifice „pentru o informare corectă şi pentru a limita manifestările nejustificate în rândul populaţiei, precum teama şi stările de panică generate de suspiciunea că alimentele de origine animală şi nonanimală ar putea constitui o sursă de transmitere pentru coronavirus”.
Este efectată mâncarea de coronavirus?
Pe scurt, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a încercat să lămurească situația: sunt sau nu periculoase alimentele în aceste vremuri de epidemie cu coronavirus?
Conform comunicatului, momentan „nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului”.
„Astfel, în conformitate cu publicaţiile Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) şi ale altor instituţii la nivel mondial (FAO, OMS) care monitorizează răspândirea coronavirusului, nu există studii care să ateste că alimentele sunt o cale de transmitere a coronavirusului.
Reglementările legislative europene şi naţionale în domeniul siguranţei alimentelor se aplica la fel ca şi până în prezent, iar implementarea adecvată a procedurilor şi bunelor practici de fabricaţie şi igienă de către operatorii economici din toate etapele de producţie, manipulare, transport şi comercializare a alimentelor către consumatorul final garantează punerea pe piaţă a unor alimente sigure”, au transmis cei de la ANSVSA.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5570 de lei în a doua zi de Crăciun!
Așadar, atâta timp cât toți producătorii sau restaurantele își iau măsuri de siguranță conform legii, oamenii de acasă nu au motive de îngrijorare. La fel de logic, dacă regulile nu se respectă cu strictețe, există riscul contaminării produselor alimentare.
Dacă, de exemplu, porţionarea, felierea, expunerea spre comercializare a alimentelor, se realizează cu respectarea condiţiilor de igienă, este evident că nu riscul de a transmite coronavirus e minim, notează news.ro.
ANSVSA face controale periodice pentru a verifica modalitatea în care cerințele privind siguranța alimentelor este respectată.
Nu doar românii sunt îngrijorați de legătura directă dintre coronavirus și mâncare. Experții de la Harvard au tras o concluzie ambiguă. Conform unui studiu, „în cazul mâncării calde, virusul în mod normal va fi omorât din cauza căldurii. S-ar putea să nu fie cazul cu salate sau sandviciuri”.