În ce condiții e valabilă declarația pe propria răspundere pe telefon. Ce fac cei fără imprimantă?

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
30/03/2020, 16:11
În ce condiții e valabilă declarația pe propria răspundere pe telefon. Ce fac cei fără imprimantă?
Declarația pe propria răspundere are nevoie de semnătură FOTO: INQUAM_Photos_George_Calin (4)

Românii au obligația de aproape o săptămână, din 25 martie, să completeze „declarația pe proprie răspundere” în momentul în care ies din casă.

Semnătura olografă încurcă lucrurile

Cum era de așteptat, măsura luată de cei de la MAI a creat confuzie în rândul populației, în condițiile în care puțină lume deține o imprimantă. Asta, deși declarația oferită de MAI vine în format electronic, așadar oamenii sunt nevoiți să o printeze pentru ca mai apoi să o semneze.

Autoritățile au creat și mai multă confuzie când le-au transmis cetățenilor că pot să prezinte declarația completată pe telefon. Practic, se face referire la documentul tipărit, semnat și apoi scanat sau pozat.

Conform Mediafax, varianta prin care semnătura este editată în document nu este luată în considerare de către autorități.

Până în acest moment, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere e semnătura olografă.

Această semnătură olografă face ca, pentru acel act semnat, să existe răspundere juridică, cu tot ceea ce presupune acest lucru în situația în care persoana ar fi trasă la răspundere.

În acest moment, în legislație nu e prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor decât prin semnătură olografă”, au precizat reprezentanții Gruăului de Comunicare Strategică pentru sursa citată.

Declarația pe propria răspundere poate fi făcută și pe platforma formular.sts.ro, însă tot va fi nevoie de semnătură olografă.

  • Semnătura olografă este, pe înțelesul tuturor, semnătura de mână

Desigur, cum mare parte a populației nu are acces la internet sau imprimantă, autoritățile le transmit să își scrie declarația de mână. Acest scenariu este extrem de plauzibil la țară, în localități unde tehnologia nu este comună.

Mai mult, nu doar că românii nu dețin imprimantă la scară largă, însă centrele de copiere sunt destul de rare și, cel mai probabil, închise în această perioadă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×