Idei practice la îndemână în casă pentru a scăpa de furnici

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
13/05/2018, 11:39
Idei practice la îndemână în casă pentru a scăpa de furnici

Idei practice la îndemână în casă pentru a scăpa de furnici. Pentru că nu este o soluţie umană să le călcăm în picioare, există remedii naturiste care le fac să fugă mâncând pământul.

Idei practice la îndemână în casă

Este binecunoscut faptul că primăvara totul renaşte, prinde viaţă. La fel şi furnicile, care pornesc în căutare de hrană. Şi unde e locul cel mai potrivit decât într-o bucătărie? Ei bine, ca să le alungăm, ingredientele de care avem nevoie sunt chiar în casa noastră. Nu trebuie să staţi cu ferestrele şi uşile închise, nici nu este obligatoriu să folosiţi substanţe chimice, mai ales în zilele toride. Aflaţi în continuare care sunt soluţiile bio pentru a scăpa de furnicile din locuinţă.

„Condimentaţi-le” cu usturoi şi scorţişoară

Dacă vedeţi câteva furnici într-un loc al casei, urmăriţi-le pentru a vă da seama de unde vin şi unde obişnuiesc să se adune. De exemplu, dacă le găsiţi mereu în dulapul din bucătărie, plasaţi acolo câteva bucăţele de scorţişoară sau de usturoi. Puteţi pune aceste condimente pe lângă ferestre şi uşi, precum şi în colţurile încăperilor. O dată la două zile, înlocuiţi-le cu alte bucăţi proaspete. Puteţi folosi şi ulei de scorţişoară. Furnicile nu suportă aroma acestor alimente şi vor înceta să frecventeze acel loc.

„Trataţi-le” cu zaţ de cafea

Dacă obişnuiţi să beţi cafea la ibric, ar fi bine să profitaţi de beneficiile pe care le poate avea zaţul de cafea. Împrăştiaţi o cantitate suficientă de telvea. Din cauza mirosului puternic, furnicile vor dori să plece mai repede din zonă.

Pulverizaţi apă cu oţet

Folosiţi o soluţie fomată din apă şi oţet (1:1) pe care s-o pulverizaţi în locurile afectate de furnici. Mirosul înţepător al oţetului va alunga insectele. Atenţie însă să nu pulverizaţi oţet pe alte plante din casă, mai ales la rădăcină, pentru că acestea se pot usca. Totuşi, din când în când este recomandat să mai faceţi câte o pulverizare pentru prevenire.

Stropiţi-le cu suc de lămâie

Acidul din sucul de lămâie constituie o armă eficientă împotriva furnicilor. Puneţi nişte zeamă de lămâie într-o sticlă cu spray şi împrăştiaţi lichidul în zonele în care vedeţi insectele.

Zahărul pudră cu bicarbonat le decimează

Un alt produs ecologic este praful făcut dintr-un amestec de zahăr pudră şi bicarbonat de sodiu. Acest praf atacă organismul furnicilor, eliminându-le.

Mălaiul, o hrană preferată şi ucigătoare

Mălaiul este unul dintre alimentele preferate de furnici. Îl puteţi pune în locurile în care se adună furnicile, pentru ca acestea să se hrănească din el. După ce consumă apă, mălaiul se umflă şi ucide insectele.

Creta le… descurajează!

Praful de cretă nu este agreat de furnici. În general, acesta se pune la ferestre şi uşi, în calea furnicilor, pentru a le descuraja să intre.

Cultivaţi plante aromatice! Le ţin la distanţă

Există o serie de plante aromatice ce ţin furnicile la distanţă. Astfel, dacă plantaţi mentă, busuioc, usturoi sau pelin, furnicile nu vor mai avea nicio şansă să se apropie. Totuşi, trebuie să luaţi în considerare faptul că menta este o plantă invazivă. Puteţi cultiva mentă printre alte plante doar dacă în jurul rădăcinilor sale puneţi o barieră de plastic, care să nu îi permită să se mai dezvolte sub sol. Puteţi cumpăra ulei esenţial de mentă cu care să ungeţi pe alocuri geamurile şi uşile, de fapt, orice intrare în casă. În plus, locuinţa va mirosi foarte frumos. Pe de altă parte, există şi câteva plante care atrag furnicile, aşa că, dacă vreţi să nu aveţi probleme cu ele, evitaţi să cultivaţi condurul-doamnei sau bujori.

Săpunul le curăţă. Definitiv!

O altă metodă se referă la folosirea siropului de cătuşnică (plantă erbacee cu miros aromatic). Pulverizaţi această soluţie peste zona infestată. Furnicile nu prea agreează săpunul. De fapt, apa cu săpun împrăştiată direct pe furnici le va omorî. De asemenea, ele pot fi alungate de mirosul frunzelor proaspete de roşii sau de cel al frunzelor de asmăţui. O capcană „dulce” se poate face dintr-un burete curat pe care să presăraţi zahăr. În scurt timp, buretele va fi plin de furnici, moment în care îl puteţi înmuia în apă clocotită. „Potecile” formate de furnici se presară cu sare, praf de copt sau var. Chiar dacă mărimea lor este nesemnificativă, furnicile pot constitui o mare problemă. Cu puţină vigilenţă şi răbdare puteţi scăpa definitiv de aceste insecte din bucătărie.

Cea mai dură soluţie: acidul boric

Se poate întâmpla ca în anumite cazuri furnicile să se încăpăţâneze să nu plece, iar în astfel de situaţii trebuie să aplicaţi măsuri mai dure. În farmaciile veterinare veţi găsi o soluţie care se numeşte acid boric şi care, în amestec cu apa, formează o soluţie otrăvitoare pentru furnici. Faceţi o soluţie formată din o cană cu apă, două căni cu zahăr şi două-trei linguri cu acid boric. Adăugaţi această soluţie în recipiente a căror gură să o lipiţi cu bandă adezivă, pe suprafaţa căreia să faceţi câteva găuri prin care insectele să intre. Ungeţi interiorul bandei adezive cu unt pentru a atrage furnicile şi poziţionaţi recipientele în mod strategic.

Ponturi!

– Păstraţi foarte curate toate suprafeţele şi cotloanele din bucătărie. Furnicile au nevoie de apă şi hrană pentru a supravieţui în interior. Înlăturaţi toate fărâmele şi urmele de alimente de pe tejghea, masă, podea;

– Asiguraţi-vă că mierea, zahărul şi cerealele sunt depozitate în recipiente bine închise. Nu lăsaţi ca picăturile de apă să se adune pe chiuvetă sau în orice alt loc;

– Mâncarea uscată pentru câine sau pentru pisică este o atracţie pentru furnici, aşa că nu o lăsaţi descoperită pe timpul nopţii. Nu păstraţi gunoiul prea mult timp în casă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×