Iarnă plină de anomalii meteorologice! Specialiştii spun că anotimpul rece va fi unul al extremelor

Filon Stan   
în Hotnews
25/10/2017, 17:20
Iarnă plină de anomalii meteorologice! Specialiştii spun că anotimpul rece va fi unul al extremelor

Caniculă, tornade, furtuni violente care au ucis oameni şi au smuls copaci din rădăcini, rafale de vânt care au luat acoperişurile caselor! Anul 2017 a fost marcat de anomalii climatice, iar specialiştii spun că vom fi nevoiţi să ne obişnuim cu astfel de fenomene. Specialiţtii spun că avem şanse reale ca iarna ce va veni să fie una a extremelor, din cauză că la Polul Nord ar putea avea loc mai repede decât de obicei ruperea vortexului polar. Aşadar, peste o săptămâna, pregătiţi-vă pentru un episod de frig, cu lapoviţă şi ninsoare. Meteorologii spun că ceea ce se întâmplă zilele acestea cu vremea din România este provocat de un ciclon mediteranean.

Roxana Bojariu, climatolog: “Trecem un episod în care un ciclon mediteranean ne aduce foarte multă umezeală şi se roteşte în aşa fel încât mai ia umezeală şi de pe Marea Neagră şi asta amplifică, îl alimentează şi cantitatea de precipitaţii este destul de mare”.Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi din Cupa Romaniei

Iarna cu extreme climatologice, adusă de vortexul polar

Nu este noramal pentru această perioadă, când ar trebui să avem temperaturi cu măcar 4 grade mai mari, potrivit normelor. În plus, prognozele pe următoarele două săptămâni arată că finalul lunii va fi chiar mai rece decât acum în unele zone. Estimările meteorologilor vorbesc despre minus 6 grade, minimă la munte.

Roxana Bojariu, climatolog: “Am început cu un ianuarie cu aproape 4 grade sub media la nivelul României pentru lunile ianuarie din intervalul 1981-2010, dar în schimb luna martie a depăşit cu 3,4 grade Celsius norma pentru lunile martie. Şi apoi lunile au depăşit în mod constant mediile lor lunare pentru referinţă. Instabilităţi foarte puternice, un sezon cu grindină foarte activ. Am avut din păcate acele fenomene până în toamnă: furtunile din vestul ţării, cu victime omeneşti din păcate.”

Alex Deakin: “Oamenii de ştiinţă ştiu despre vortexul polar de foarte mulţi ani. Poate fi puternic, dar poate şi slabi. În mod normal vântul aici are viteze de peste 150 de mile pe oră (240 km/h). E unul dintre cele mai puternice uragane de pe pământ. Totuşi vortexul polar poate slabi şi când se întâmplă asta, se sparge şi se împrăştie. Iar asta are potenţial de afectare a vremii.” O cercetătoare de la Institutul Potsdam pentru Climatologie, din Germania, spune că în mod normal această ruptură are loc în primăvară, dar e posibil să se întâmple şi mai devreme.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×