Focul morții a lovit bestial în urmă cu 3 ani, într-o noapte de vineri, pe 30 octombrie 2015, și a adus iadul pe pământ în clubul Colectiv din București. Nu este român normal care să nu fi aflat și să nu se fi cutremurat la tragedia care a ras de pe fața pământului 64 de vieți tinere, a căror singură „vină” a fost că s-au aflat la momentul nepotrivit în locul nepotrivit. Au ars, s-au axfixiat, s-au chinuit să se salveze, au murit mutilați, fizic și psihic, drama este uriașă și departe de a fi trecut…
Nu este, din păcate, prima, este pueril să credem că va fi fost ultima. FANATIK vă desfășoară harta neagră a tragediilor întâmplate exact în locurile în care distracția trebuia să fie regină. Dar, din păcate, a lăsat locul morții, durerii, dorului… Iadul Colectiv la indigo. Citiți, plângeți și rugați-vă pentru sufletele nevinovate plecate prematur la cer. Astfel vă veți ruga și pentru sufletul dumnevoastră…
Ianuarie 2013, Santa Maria, Brazilia: 232 de morți
Nenorocirea de la blestematul club „Colectiv” are precedente dramatice în toată lumea. Privind în urmă cu durere frapează similitudinea tragediei de la discoteca „Kiss” din oraşul Santa Maria, în statul brazilian Rio Grande do Sul, din noaptea de sâmbătă, 26 ianuarie, spre duminică, 27 ianuarie 2013. O formație muzicală a folosit focuri de artificii în timpul spectacolului, iar spuma antifonică de pe tavan a luat foc şi a emis gaze toxice care au ucis rapid participanţii. Prima reacție a paznicilor clubului a fost să blocheze singura ieșire, pentru că nu înțelegeau ce se întâmplă!!! „Oamenii țipau că e un incendiu, însă paznicii nu se dădeau la o parte. Apoi câțiva bărbați i-au lovit pe paznici și au spart ușa, așa am ieșit. Primii care am scăpat am încercat să-i scoată afară pe cei care încă se aflau înăuntru. Din perdeaua de fum apăreau dintr-o dată mâini și picioare. Am tras mai multe persoane, pe o fată am tras-o afară de păr. Era haos, oamenii erau cuprinși de disperare”, povestea o supraviețuitare la nici 24 de ore de la tragedie. Incendiul a fost stins după 5 ore. Au murit 232 de oameni, 120 de bărbaţi şi 112 femei, majoritatea asfixiaţi. Au ajuns la spitale alți 131…
Decembrie 2009, Perm, Rusia: 152 de morți
152 de persoane au murit și 213 au fost rănite într-un incendiu izbucnit în clubul „Khromaya Loshad” (Calul Şchiop) din Perm, în Rusia. Flăcările s-au declanşat când un foc de artificii a aprins tavanul de plastic decorat cu ramuri de brad. Ancheta a relevat absența oricăror condiții minime de securitate, în club nu exista nici măcar un singur stingător de incendiu…
Ianuarie 2009, Bangkok, Thailanda: 67 de morți
Un foc de artificii de Revelion a declanşat un incendiu în clubul „Santika” din Bangkok, Thailanda, provocând moartea a 67 de persoane şi rănirea multor altora. Victimele au suferit arsuri grave şi au inhalat fum, dar multe au murit strivite în busculada creată de panică. Clubul, frecventat de elita din Bangkok, putea găzdui 1000 de persoane pe două etaje, însă cladirea nu dispunea de suficiente ieșiri de urgență. Iar ferestrele aveau gratii…
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Septembrie 2008, Shenzhen, China: 43 de morți
În clubul „Wǔ Wáng” (Regele Dansatorilor) din Shenzhen, China, un foc de artificii a aprins tavanul, s-a creat o mare busculadă când cele 308 persoane aflate în interior au încercat să iasă prin singura ușă de acces, ferstrele fiind prea sus pentru a putea fi excaladate. 43 de oameni au murit călcați în picioare, printre ei 14 tineri de 18 ani care sărbătoreau ziua de naștere a unuia dintre ei. Ancheta a descoperit că clubul funcționa fără licență de construcție pentru că nu fusese ridicat în conformitate cu codurile impuse de lege. 13 persoane au fost condamnate la închisoare cu executare între 15 ani și pe viață…
Decembrie 2004, Buenos Aires, Argentina: 194 de morți
3000 de oameni (!) se distrau la concertul trupei „Callejeros” în supraaglomeratul club „Cromagnon Republic” din capitala Argentinei. Un copil a tras o rachetă de semnalizare care a aprins spuma de pe tavan. Materialele folosite pentru decorare erau foarte inflamabile: lemn cea mai mare parte, polistiren, panouri acustice din burete și o plasă de plastic. Care a luat foc în primul rând și s-a topit într-o ploaie de foc. Patru din cele șase uși, dintre care unele erau chiar ieșirile de incendiu, fuseseră închise cu… lanțuri ca să nu intre nimeni fără bilet. Este o „minune” că au murit „doar” 194 de persoane, cele mai multe din cauza inhalării de monoxid de carbon. Proprietarul clubului a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru provocarea incendiului şi pentru dare de mită la obținerea autorizațiilor de funcționare și concert.
Februarie 2003, Rhode Island, SUA: 112 morți
Incendiul de la clubul „Fire Station” din Rhode Island a fost al patrulea dezastru dintr-un club de noapte din istoria Statelor Unite, omorând 112 persoane și rănind 230. Focul a fost cauzat de pirotehnia pornită de managerul trupei „Great White”, cap de afiș a serii, care a aprins spuma de izolare fonică din pereți și plafon în zona scenei. Incendiul a cuprins clubul în 5 minute jumătate.
„Supravieţuitori şi familii ale victimelor acelui incendiu au declarat că tragedia de la Bucureşti este înfricoşător de asemănătoare”, relatează Associated Press în pagina online. „Este atât de asemănător. Mă întristează atât de tare… Oare câți oameni mai trebuie să moară ca să învățăm ceva din greșelile trecutului?”, a declarat Claire Bruyere, din Warwick, a cărei fiică în vârstă de 27 de ani, Bonnie Hamelin, a murit în incendiul din 2003.
Și lungul șir al dezastrelor nu se mai termină…
- La sfârşitul lui 2000, un incendiu cauzat de o… sudură a provocat moartea a 309 persoane la o discotecă din centrul oraşului chinez Luoyang.
- În octombrie 1998, un incendiu provocat intenţionat la o discotecă supraaglomerată din oraşul suedez Goteborg s-a soldat cu 63 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi. Patru persoane au fost condamnate ulterior pentru declanşarea incendiului.
- În 1996, martie, flăcările izbucnite în clubul „Ozone” din Quezon City, Filipine, au ucis 162 de persoane. Multe dintre victime erau studenţi care sărbătoreau sfârşitul anului universitar.
- Tot în martie, dar în 1990, un incendiu provocat intenţionat la clubul „Happy Land” din cartierul new-yorkez Bronx s-a soldat cu 87 de morţi. Focul a izbucnit când un bărbat furios pe iubita lui a stropit cu benzină singura ieşire din club şi i-a dat foc, după care a blocat poarta metalică din faţă, astfel că oamenii au rămas blocaţi.
- În decembrie 1983, un incendiu la salonul de dans „Alcala” din Madrid, Spania, a provocat moartea a 78 de persoane şi rănirea a peste 20.
- În mai 1977, flăcările izbucnite în clubul „Beverly Hills” din Southgate, în statul american Kentucky, au ucis 165 de persoane şi au rănit peste 200.
„Recordul” de morți îl dețin americanii
În 1942, mai exact în 28 noiembrie, a avut loc cel mai grav incendiu dintr-un club de noapte din istoria Statelor Unite ale Americii. În flăcările izbucnite la clubul „Cocoanut Grove” din Boston au murit 492 de persoane. Tragedia de la unul dintre cele mai populare cluburi din Boston a condus la adoptarea unor noi reglementări în domeniu, precum sistemele de stropire antiincendiu şi ieşiri accesibile.
În aprilie 1940, un incendiu izbucnit din cauza plantelor decorative agăţate de tavanul clubului „Rhythm Night” din Natchez, din statul american Mississippi, a ucis 209 persoane. Ferestrele localului erau blocate pentru a împiedica persoanele care voiau să intre pe furiş!
492 este „recordul” de morți înregistrat vreodată într-un incendiu dintr-un club. S-a întâmplat în SUA, la Boston, clubul „Cocoanut Grove”, în 28 noiembrie 1942