Halloween-ul românilor are loc an de an și se numește Sâmbăta Morților, o zi de rugăciune în care ne amintim de cei trecuți la cele veșnice și dăm de pomană preparate culinare precum covrigei sau colivă pentru amintirea acestora.
Sâmbăta Morților, ziua în care sunt pomeniți cei trecuți la cele veșnice
În Biserica Ortodoxă, ziua în care se face, de obicei, pomenirea morților este sâmbăta. Pentru această pomenire, conform canoanelor și legilor stabilite la sinoadele ecumenice ale Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică, există două zile pe an dedicate celor decedați. Este vorba despre sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. În termen populari, aceste sărbători poartă numele de Moși de vară și Moși de toamnă.
În Ardeal, în special în comunitățile romano și greco-catolice, pomenirea nu se face sâmbăta, ci de fiecare dată pe 1 noiembrie indiferent în ce zi a săptămânii pică această dată. La transilvăneni și bănățeni, această sărbătoare este denumită Luminația sau Iluminația. La cimitir, creștinii merg și aprind lumânări și dau de pomană sandvișuri, dulciuri sau bomboane, obiceiul cu coliva fiind mai degrabă specific sudului.
Rugăciunea pe care e bine să o spui în Sâmbăta Morților
Iată și o rugăciune pe care e bine să o spui în această zi importantă: „Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac”.
„Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”, este continuarea rugăciunii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet