Hackeri angajati de agentiile de informatii ruse au patruns in baza de date a Partidului Democrat din Statele Unite. Ei au obtinut astfel informatii despre rapoarte referitoare la opozitie, inclusiv despre Donald Trump, posibil candidat al Republicanilor la Presedintia SUA.
Hackerii au reusit sa citeasca si toate e-mailurile si conversatiile din sistem, au spus reprezentantii DNC si experti in securitate, potrivit Washington Post.
Potrivit oficialilor Comitetului National al Partidului Democrat (DNC), nu au fost accesate in schimb date financiare, privind donatiile din campanie sau informatii personale, astfel ca operatiunea pare mai degraba una de spionaj clasic, si nu a unei grupari criminale.
Atacurile cibernetice au fost depistate in retea la sfarsitul lunii aprilie, iar democratii au apelat la firma specializata CrowdStrike pentru gestionarea situatiei. Expertii au identificat doua grupari care intrasera in retea, ambele legate de serviciile de informatii ruse.
Una dintre grupari, botezata Cozy Bear, avea acces la retea de un an, iar cealalta, pe care au numit-o Fancy Bear, de la sfarsitul lunii aprilie, cand a furat doua fisiere, ceea ce a declansat alarma.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Se pare ca gruparile lucrau pentru servicii secrete diferite si nu aveau coordonate misiunile, ceea ce nu este neobisnuit.
Agentiile de informatii ruse sunt intr-o relatie de rivalitate „incredibila”, spune cofondatorul CrowdStrike Dmitri Alperovitch. „Fura una de la alta, refuza sa colaboreze. Toate se zbat pentru putere, pentru a ii arata lui Putin cat de bune sunt”, a completat el.
Cele doua atacuri cibernetice reflecta interesul Rusiei fata de sistemul politic american, dorinta sa de a cunoaste punctele forte si slabe ale unui posibil viitor presedinte al Statelor Unite, asa cum spionii SUA aduna informatii similare despre candidatii si liderii straini.
Daca pe Hilary Clinton spionii o au probabil demult in vizor, despre Donald Trump, care multa vreme nu a fost politician, nu au multe informatii si trebuie sa ajunga la zi, spun expertii.
Presedintele rus Vladimir Putin si Donald Trump au schimbat laude de mai multe ori de-a lungul campaniei pentru desemnarea candidatilor la presedintia SUA.
sursa: ziare.com