Hackerii, metoda prin care te pot lăsa fără bani doar trecând pe lângă tine! Hackerii se folosesc de abilitățile lor! Specialiștii avertizează că infractorii de pe internet pot lăsa făra dar și poate fără bani în plină vacanță, prin accesul la datele personale. Aceștia întind capcane lăngă hotelurile sau terasele pline de turiști, ii ademenesc și apoi ii conving să se conecteze pe rețelele lor piratate.
Cum se desfășoară toată actiunea?
Hackerii îi conving pe oameni să se apropie de aceștia și profită de dorința oamenilor de a-și verifică diferitele conturi de socializare ori banalul mail, iar aici intervin ei. După ce individul s-a conectat pe telefon, clonează rețelele gratuite de internet ale hotelurilor sau barurilor. Bogdan Botezatu dă detalii despre metoda care te lasă fără bani: „Cu un echipament de genul acesta care costa 50 de dolari. Putem crea un hotspot fals, putem aduce oamenii catre acest hotsport, să se logheze cu telefonul li putem intercepta toate conversaţiile dintre telefonul acesta şi serverele pe care le accesează ei”.
Speciliștii spun că infractorii internetului te pot lăsa fară niciun ban, să aibă acces la datele tale personale și, uneori, tot acest proces ți-l poți face chiar cu mâna ta.„Un hacker ar putea să îşi numească hotspotul FREE WIFI sau DEFAULT, unul pe care deja ne-am conectat. Și când trece pe lângă noi cu dispozitivul în rucsac ori sacoşă, toate telefoanele se vor conecta automat la reţeaua la care au mai fost conectate”, dezvăluie Bogdan Botezatu.
Metoda de prevenție împotriva hackerilor
Experții în securitate cibernetică spun că un antivirus și o atenție deosebită la rețelele pe care le accesăm, ar putea să ne salveze banii din conturi. De asemenea, cei care sunt pățiți trebuie să știe că hoții sunt foarte greu de găsit.
Ce sunt de fapt acești infractori de pe internet?
Un hacker este un expert în informatică, care se ocupă de studiul în profunzime al programelor informatice, adesea folosind tehnici de inginerie inversă, cu scopul de a obține cunoștințe care nu sunt accesibile publicului larg. Cei care își folosesc cunoștințele în scopuri ilegale sunt de fapt crackeri, dar, în percepția publicului, noțiunile de hacker și cracker se confundă deseori. Despre ei se spune că sunt pasionați ai informaticii care se ocupă în special cu ”spargerea” codurilor unor sisteme informatice.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ziarele americane au publicat numeroase articole care spuneau ”Un anumit hacker a spart un anumit sistem informatic, însemnând de fapt Un expert in calculatoare a spart un anumit sistem informatic.”. Folosirea termenului este corectă, căci dacă oamenii respectivi n-ar fi fost experți în calculatoare, nu ar fi putut sparge astfel de sisteme. Dar asocierea cuvântului hacker cu operațiuni imorale și/sau ilegale este doar ”între urechile” publicului larg, care a citit astfel de articole, și a rămas cu impresia greșit că hackerii ar fi niște infractori.
Există o variantă de hackeri- crackeri care sparg sisteme informatice doar pentru a demonstra existența unor vulnerabilități în sistem, pe urmă comunicând proprietarilor/producătorilor sistemelor existența acestor exploituri și modul în care se pot proteja de astfel de atacuri. Ei pot fi numiți și pălării albe, din englezescul ”white hats”. Prin urmare, hacker etic este cineva care poate intra într-un sistem informatic pe alte căi decât cele oficiale pentru a demonstra existența unor probleme de securitate și eventual a le remedia/elimina.