Ministrul de finanțe Florin Cîțu a explicat în ce condiții vor fi ajutate firmele și cetățenii de către Guvernul Orban, pe parcursul pandemiei de coronavirus.
Florin Cîțu a oferit mai multe explicații despre măsurile fiscale
Cîțu a recunoscut că situația le dă mari bătăi de cap guvernanților, însă e convins că lucrurile se vor așeza în următoarele luni. Cel mai important, ministrul le-a transmis românilor că nu sunt singuri în înfruntarea crizei financiare, într-o intervenție la Digi 24.
Florin Cîțu, despre:
Amânarea ratelor și Ordonanța 30 (șomaj tehnic 75%): „Au fost câteva observații de la Ministerul Justiției și de la Consiliul Legislativ, cred că în următoarele ore va fi publicat documentul în Monitorul Oficial. Tot ce facem azi e legat de starea de urgență. Avem un decret care ne dă niște limite. Cei care vor să beneficieze vor putea să facă această cerere până la expirarea stării de urgență, am înțeles totuși că s-ar putea să fie efort foarte mare din partea clienților și am spus că suntem flexibili. Dacă starea de urgență se va termina, vom extinde perioada în care se pot face cereri.
E un teren nebătătorit, nimeni n-a mai făcut așa ceva. Am îmbunătățit și Ordonanța 30. Nu vrem să folosim toată amuniția acum, vor fi unde de șoc lunile următoare, să nu avem efecte pe care nu le bănuim.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Prefer să avem măsuri care să ajute problemele pe termen scurt, șomaj tehnic pentru cei care merg acum în șomaj tehnic, amânarea ratelor ca oamenii să stea liniștiți. Nu se va termina după starea de urgență, efectele economiei trebuie corectate pe o durată lungă de timp, să avem grijă să nu aruncăm resursele așa populist. Avem nevoie de resurse, poate vom fi nevoiți să ajutăm oamenii și firmele un an de acum înainte”.
Cei care „comentează” referitor la măsurile luate de Guvern:
„Cei ce vorbesc nu înțeleg cum funcționează economia în general. Pe perioada de 9 luni de zile sistemul financiar bancar trebuie să funcționeze. Nu va mai primi sursă, pentru că sursa o reprezintă dobânzile, dacă această sursă nu mai rezistă, băncile au două variante: ori închid ori încearcă să se finanțeze de undeva cu dobândă.
Ce nu intră în amânare, comisioane, dobânda compusă. Aceste lucruri nu intră nicăieri, acea dobândă e o sumă, rata lunară e principal + dobândă + comisioane. Doar o parte din această rată se va recapitaliza. Nu înseamnă dobândă la dobândă, înseamnă dobândă la un alt capital.
Până la urmă trebuie să înțelegem că dacă apăreau aceste pierderi, vor fi și români care vor plăti rate în această perioadă, într-o economie nu e nimic gratuit, tot ce plătim vom plăti în taxe în viitor. Nu există nimic gratuit, nu șterge nimeni nimic, e efort colectiv. Am auzit populisemele de la PSD, care au început acest atac. Nu se uită nimeni că proiectul PSD vorbea de o amânare până în septembrie. Noi facem un efort uriaș, am implicat și sistemul bancar și Banca Națională.
Normele sper să fie gata luni, sau cel mai târziu joi. Vrem să extindem aria celor care pot să beneficieze de această facilitate, sunt deja companii în ordonanța militară a căror activitate a fost suspendată”.
Restanțierii au interzis la amânarea ratelor
Modul în care restanțierii au interzis la amânarea ratelor:
„Poți să ai situații in care un soț are venit și altul n-are venit și poate și asta ar fi o situație unde poți să beneficiezi. Încercăm să includem cât mai mulți români, i-am inclus doar pe cei care nu aveau restanțe.
Cei care nu din vina lor au avut această situație și au probleme cu plata ratelor. Tot aici sunt și cei cu șomaj tehnic. Avem pentru companii lovite de această criză, șomaj tehnic, această facilitate pentru cei loviți de criză. Acum asta e problema pe care trebuie să o rezolvăm.
La anul vedem alte măsuri în funcție de ce probleme vor fi. De ordonanță nu știu, costuri maximale am estimat. Dacă majoritatea românilor vor beneficia va trebui să garantăm 1 miliard și ceva de euro, e important ca românii să știe că nu există riscul chiar și după aceste 9 luni să aiba sițuatie în care să își piardă casa, acolo intervenim și îi susținem pe români.
Efortul merita, e vorba de sănătatea românilor, avem nevoie de oameni care nu au grija ratelor și vor funcționa în societate.
Am făcut la câteva zile după acea ordonanță, am cuprins mai multe categorii, PFA, alte categorii, ne-am dat seama că efectul acestei crize se duce imediat în toată societatea. Am zis că merită să facem această facilitate să fie mai ușoara pentru mai mulți români.
Instrumentele de finanțare pentru IMM nu țin cont de acest criteriu, acolo pot să acceseze toate companiile care vor să aibă capital de lucru și să investeasca, garantate până la 90 la suta de stat prin dobândă subvenționată 100%.
Acordarea de bonificații pentru firmele care plătesc taxele la timp:
„Am avut bonificație 10%. Ordonanța am avut grijă de toti cei care vor depune declarația până pe 25 aprilie. IMM-uri, companii mari, toate vor avea bonificație 10%. Pentru cei care plătesc taxele în această perioadă.
Dacă ne gândim, pare mult timp, suntem în această situație de 2 săptămâni, nimeni nu știa cum e o astfel de criză, avem acest cost al șomajului care e foarte mare. Problema nu mai e deficitul, ci cum ne menținem finanțarea, să plătim salarii de stat, pensii, să facem investiții.
Trebuie ca toate instituțiile să funcționeze. Și noi să facem sisteme de plăți, nu e ceva care se întâmplă peste noapte și nicio plată nu a fost întârziată, chiar ieri am returnat TVA, 2 miliarde și ceva de lei și punem bani în piață, injectăm cât mai repede”.