Guvernul a începtu deja regionalizarea României în acte oficiale. Intenția este de a acorda mai multă autonomie administrativă anumitor regiuni, astfel că 40 de județe vor fi reorganizate fără a mai aștepta o modificare a Constituției.
Regionalizarea României, de facto la trei ministere
ANAF lucrează deja pe regiuni (vest, sud, nord etc), iar modelul de la Finanțe a fost adoptat, iată, și de către alte ministere. Mai exact, este vorba despre Ministerul de Interne, Ministerul Muncii și cel pentru Fondurile Europene.
Chiar dacă în acte sunt specificate regiuni și nu județe, această reorganizare nu respectă o strategie unitară care să fie bătută în cuie la nivelul întregului Executiv, scrie g4media.ro.
Ministrul de Interne susține reorganizarea administrativ-teritorială a țării
Ministrul de Interne a spus că este adeptul regionalizării, căci prin această măsură s-ar reduce birocrația, eficientizând munca în principalele sectoare din fiecare actual județ.
„Am discutat cu Jandarmeria, care este de acord să copieze modelul Poliţiei de Frontieră, adică să existe o comandă regională care să aibă în subordine mai multe inspectorate actuale, având în vedere faptul că va fi mai eficientă comunicarea, tot ceea ce ţine de organizare şi de acţiunile operative”, a spus ministrul de Interne Marcel Vela.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
„Pentru minister va fi bine, pentru că se reduc anumite posturi de conducere, cu salarii foarte mari, rămânând astfel economii financiare pentru alte cheltuieli, cum ar fi dotarea poliţiştilor sau modernizarea unor dotări”, a mai spus Vela.
Acest model figurează și la Ministerul Muncii, unde instituții precum Inspecția Muncii, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă se vor gestiona problemele pe regiuni, nu pe județe.
Guvernanții mai spun că pentru stat va fi mai ușor să acceseze fonduri europene cu structuri simplificate în teritoriu, față de aparatul administrativ stufos din prezent.
În prezent, modelul ANAF pare cel mai convenabil. Direcțiile generale regionale au fost mutate în orașele mari din fiecare regiuni, după cum urmează:
- DGRFP Cluj-Napoca include județele Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu Mare, Sălaj (regiunea nord-vest);
- DGRFP Brașov (centru) cuprinde județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu;
- DGRFP București cuprinde cele șase sectoare plus județul Ilfov;
- DGRFP Craiova (sud-vest) cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea;
- DGRFP Galați (sud-est) curpinde județele Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea;
- DGRFP Iași (nord-est) cuprinde județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui;
- DGRFP Ploiești (sud) cuprinde județele Prahova, Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița și Teleorman;
- DGRFP Timișoara (vest) cuprinde județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și, evident, Timiș.