Google îşi ascunde profiturile într-un paradis fiscal! Ce sumă a tranferat în 2016!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
03/01/2018, 14:17
Google îşi ascunde profiturile într-un paradis fiscal! Ce sumă a tranferat în 2016!
Măsuri luate de Google în lupta cu coronavirus

Gigantul Google se eschivează de plata taxelor şi impozitelor! Compania, parte a grupului Alphabet, a transferat în 2016 suma de 15,9 miliarde de euro (19,2 miliarde dolari) într-o firmă paravan înregistrată în Insulele Bermude, pentru a economisi în anul respectiv taxe de cel puţin 3,7 miliarde de dolari, potrivit declaraţiilor oficiale depuse de companie în Olanda, transmite Bloomberg.

Google se foloseşte de două structuri, cunoscute sub numele de ”Double Irish” şi „Dutch Sandwich”, pentru a-şi proteja majoritatea profiturilor de impozite. Aceste structuri implică transferarea veniturilor dintr-o subsidiară irlandeză într-o companie olandeză care nu are angajaţi, iar de acolo într-o cutie poştală din Insulele Bermude deţinută de o altă companie înregistrată în Irlanda.

Google a ascuns, în 2016, 16 miliarde euro într-un paradis fiscal

Suma de bani transferată de Google în 2016 prin această structură fiscală a fost cu 7% mai mare faţă de anul anterior, potrivit declaraţiilor depuse de companie la Camera de Comerţ din Olanda, pe 22 decembrie, făcute publice marţi.

Informaţia a fost publicată pentru prima oară de publicaţia olandeză Het Financieele Dagblad. „Plătim toate taxele datorate şi respectăm legislaţia fiscală în fiecare ţară din lume în care desfăşurăm activităţi. Rămânem dedicaţi să contribuim la dezvoltarea ecosistemului online”, a afirmat într-un comunicat un purtător de cuvânt al Google.

Google este presată de instituţiile de reglementare şi de autorităţile guvernamentale ale unor state din toată lumea pentru că nu plăteşte taxe suficiente. Anul trecut, Google a scăpat de plata unor taxe de 1,12 miliarde de euro în Franţa, după ce o instanţă de judecată a stabilit că subsidiara sa din Irlanda, care obţine venituri din publicitatea vândută de companie în Franţa, nu deţine o bază de operaţiuni permanentă în această ţară.

Comisia Europeană a analizat modalităţi prin care să oblige companiile americane din sectorul tehnologiei, care folosesc structuri fiscale similare, să plătească taxe mai mari. Guvernul irlandez a modificat în 2015 legislaţia fiscală astfel încât aranjamentele fiscale de tip „Double Irish” să nu mai fie posibile, dar companiile care folosesc structura respectivă pot continua să o facă până la sfârşitul lui 2020.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×