Germania, măsuri economice fără precedent din cauza coronavirusului. Guvernul vrea să aprobe un buget de creditare de 356 de miliarde de euro

Traian Terzian   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 17:28
Germania, măsuri economice fără precedent din cauza coronavirusului. Guvernul vrea să aprobe un buget de creditare de 356 de miliarde de euro
Germania pregătește o serie de măsuri economice fără precedent pentru a lupta împotriva unei iminente crize pe fondul pandemiei de coronavirus

Germania pregătește o serie de măsuri economice fără precedent pentru a lupta împotriva unei iminente crize pe fondul pandemiei de coronavirus.

Germania, măsuri economice fără precedent din cauza coronavirusului

Conform Ziarul Financiar, care citează Financial Times, Germania pregătește măsuri drastice pentru salvarea economiei care ar putea fi grav afectată de pandemia de coronavirus.

Guvernul condus de Angela Merkel se pregăteşte să aprobe un buget de creditare de 356 de miliarde de euro, echivalentul a circa 10% din PIB-ul Germaniei, ceea ce marchează o nouă eră a politicilor fiscale în Germania.

Miniştrii analizează planurile pentru un buget suplimentar de 156 de miliarde de euro pentru 2020, care include un fond de 50 de miliarde de euro din care sunt ajutate afacerile mici şi liber profesioniştii, întrucât veniturile lor s-au evaporat odată cu răspândirea virusului.

”Statul trebuie să ajute companiile”

În acelaşi timp, planul include un împrumut de 100 de miliarde de euro de la noul fond de stabilizare către KfW, banca germană de dezvoltare, care furnizează împrumuturi nelimitate firmelor care se confruntă cu lipsa de lichiditate. Fondul de stabilizare ar urma să mai prevadă garanţii de 400 de miliarde de euro pentru a subscrie datoriile companiilor afectate de şocurile economice.

Fondul reprezintă o reactivare a ceea ce era cunoscut drept Soffin, un vehicul guvernamental înfiinţat în 2009 pentru a ajuta băncile aflate în pericol de colaps. Astfel, fondul nu doar că va subscrie datoriile dar va putea şi să injecteze capital proaspăt în companiile afectate, pavând calea practic pentru o preluare parţială din partea statului.

”Suntem pregătiţi acum să furnizăm capital pentru economia reală. Statul trebuie să ajute companiile care au foarte mulţi oameni angajaţi şi care dintr-o dată nu mai au business”, a spus vineri ministrul de Finanţe, Olaf Scholz, într-un interviu la un post de radio german.

Continentul european este în acest moment cel mai afectat de amenințarea coronavirusului. Cancelarul Angela Merkel a făcut niște declarații dure argumentând că Germania se confruntă cu cea mai mare provocare după al doilea Război Mondial.

În acest moment, în Germania sunt 21.652 de cazuri confirmate cu coronavirus și 73 de persoane decedate, dar bilanțul tinde să capete proporții pe zi ce trece. Din totalul bolnavilor, un număr de 209 pacienți au fost vindecați.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×