Gafa lui Klaus Iohannis. Președintele își cere scuze după ce a jignit persoanele cu autism

Victor Anghel   
în Stiri de ultima ora
19/12/2018, 09:48
Gafa lui Klaus Iohannis. Președintele își cere scuze după ce a jignit persoanele cu autism GALERIE FOTO
Gafa lui Klaus Iohannis. Președintele își cere scuze după ce a jignit persoanele cu autism

Președintele României, Klaus Iohannis, a făcut o gafă la adresa persoanelor care suferă de autism, iar la câteva ore după ce a fost aspru criticat, el a transmis scuze publice. Purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, a declarat în cadrul conferinței de seara trecută: “nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”.

“Preşedintele României nu a avut, sub nicio formă, intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism. Preşedintele României îşi cere scuze dacă în urma afirmaţiei dumnealui sunt persoane care s-au simţit lezate”, a declarat Mădălin Dobrovolschi, purtătorul de cuvânt al lui Klaus Iohannis, pentru AGERPRES.

Gafa lui Klaus Iohannis. Președintele își cere scuze după ce a jignit persoanele cu autism

Klaus Iohannis a gafat în cadrul întâlnirii pe care a avut-o cu tinerii câştigători ai concursului Civic Avengers, organizat de Iniţiativa România.

“Iar dacă ne uităm în urmă, ce s-a mai întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Se discută despre ea! Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanţă, am avut aproape o revoluţie – deci, o problemă majoră de ordine publică. Or, nu poate doamna prim-ministru sau cineva din Guvern să-mi spună că nu pot să particip, dacă se discută amnistia şi graţierea, dacă după aceea este posibil să avem chestiuni de ordine publică”, a declarat șeful statului în urmă cu două zile.

Prim-ministrul Republicii Finlanda, Juha Sipilä, și președintele României, Klaus Iohannis, în cadrul unei întâlniri oficiale la Bruxelles

Klaus Iohannis, reclamat la CNCD

Un ONG care luptă pentru drepturile copiilor cu autism a anunțat că va face plângere împotriva președintelui Klaus Iohannis la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

“Copiii noștri nu sunt părți de vorbire cu conotații negative. Dacă românii diagosticați cu tulburări din spectrul autist au început anul jigniți de premierul Viorica Dăncilă care îi numea peiorativ «autiști» pe parlamentarii care în opinia ei «dezinformau» la Bruxelles, iată că îl încheie jigniți de președintele Klaus Iohannis care face declarația lipsită de considerație de mai sus.”, precizează într-un comunicat Centrul de Resurse și Referință în Autism Micul Prinț.

Pentru gafa ei, Viorica Dăncilă a fost amendată de CNCD și este posibil ca și Klaus Iohannis să fie în această situație. Vă reamintim că președintele României are și o amendă de la CNCD, pe care a contestat-o în instanță, și pe care a negat că ar fi primit-o.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×