Furtunile Ciara și Sabina fac ravagii în Europa. Ce șanse sunt ca România să fie lovită de fenomene meteo extreme

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
10/02/2020, 12:16
Furtunile Ciara și Sabina fac ravagii în Europa. Ce șanse sunt ca România să fie lovită de fenomene meteo extreme
Furtunile Ciara și Sabina fac ravagii pe teritoriul Europei. Sursa foto: pixabay.com

Meteorologii avertizează că jumătatea de vest a Europei se află sub imperiul a două furtuni puternice, Ciara și Sabina. Mai multe orașe au fost lovite până la ora actuală de ploi torențiale, valuri uriașe și vânt puternic care au dus la pagube majore și inundații.

Ciara și Sabina, furtunile care au pus stăpânire pe Europa

Furtuna Ciara a afectat arhipelagul britanic unde a plouat într-o zi cât pentru o lună întreagă. Vântul puternic a ajuns la rafală chiar și la 145 de kilometri pe oră generând valuri uriașe care au inundat zonele de coastă, în timp ce mai multe râuri au ieșit din matcă și s-au revărsat în Anglia și Țara Galilor.

Circulația a avut cel mai mult de suferit pentru că traficul a fost dat peste cap, mai multe curse fiind anulate sau au avut întârzieri majore. Autoritățile au luat decizia de a anula toate trenurile către Liverpool din cauza cantităților uriașe de precipitații.

Cea de-a doua furtună, Sabina, a lovit cu putere Germania, Franța, Belgia și Olanda unde majoritatea companiilor aeriene au anulat zborurile către și dinspre Bruxelles. În total duminică, 9 februarie, autoritățile au ținut la sol circa 60 de aeronave.

Meteorologii din Belgia au emis cod portocaliu de vânt puternic

Belgienii au fost de asemenea, afectați de furtunile puternice produse de Ciara și Sabina. Institutul regal de meteorologie din Belgia a emis duminică o alertă portocalie pentru vânt puternic care a depășit la rafale chiar și 130 km/h. Autoritățile au emis un „risc ridicat de pagube” în toată ţara.

În aceeași ordine de idei, Ministerul Afacerilor Externe a emis atenţionări de călătorie pentru cetăţenii români în Irlanda şi Olanda din cauza furtunii Ciara. Nici românii nu sunt ocoliți de furtuna Sabina, care potrivit meteorologului Romica Jurca va lovi țara noastră spre finalul acestei săptămâni.

Când va lovi furtuna Ciara teritoriul țării noastre

Romica Jurca a adăugat că România nu va fi lovită din plin de această furtună care face ravagii în Europa, însă curenții puternici de vânt vor traversa întreaga țară. Totodată, acești curenți vor fi generați de sistemul noros care afectează țările europene.

„Majoritatea sistemelor noroase care vor aduce în România aparțin acestei vaste arii ciclionice care e foarte activă. Precipitațiile vor începe astăzi și un sistem noros va traversa toată țara.

Miercuri și joi precipitațiile par să fie mai puține, iar vineri un nou segment noros va cuprinde România”, a declarat meteorologul Romica Jurca la România TV.

 

 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×