Aproape 200.000 de locuitori din 500 de localităţi nu au energie electrică, după furtuna care a măturat vestul ţării, a ucis 8 persoane şi a rănit alte 137. Tratarea răniţilor dar şi restabilirea circulaţiei feroviare sunt priorităţile autorităţilor, potrivit premierului Mihai Tudose. Vezi mai multe imagini sus, în GALERIA FOTO
„Încă mai sunt persoane blocate în diverse locuri, care au fost la munte şi voiau seara să plece spre casă şi nu au mai putut. În fapt, au fost peste 300 de arbori căzuţi, 137-140 de acoperişuri de imobile luate, 42 de tronsoane de cale feroviară, sute de localităţi fără curent electric, sperăm ca astăzi să înlăturăm aceste efecte. (…) Sunt 500 de localităţi cu aproape 200.000 de locuitori fără energie electrică, sunt aproape 100 de echipe de intervenţie în teren”, a declarat premierul Mihai Tudose, într-o intervenţie la radioul public. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe GRUPA G pentru a vedea rezultatele din celelalte jocuri din grupele Europa League! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi.
Furtuna a lasat în beznă 200.000 de oameni şi a fărâmat 137 de acoperişuri
Premierul a reiterat ideea unei aplicaţii care să alarmeze populaţia în cazuri de urgenţă.
„Nu se poate lua o măsură fizică împotriva unei furtuni sau a unui viscol. Ceea ce va fi o prioritate începând de azi să stabilim un sistem de alarmare funcţional, este o idee, am vorbit cu specialiştii ca prin intermediul reţelei de telefonie mobilă, toţi cei aflaţi în zonele unde există riscul să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să primească o avertizare pe telefon, va trebui să lucrăm cu ISU şi cu operatorii de telefonie. (…) Nu se poate vorbi de o aplicaţie contra cost, deci o să fie gratuit”, a completat premierul.
Cinci persoane au murit în judeţul Timiş şi 49, între care şapte copii, au fost rănite în urma furtunii puternice de duminică, se arată într-un bilanţ transmis, luni dimineaţă, de ISU Timiş. Două din cele cinci persoane care au murit au fost în Timişoara, iar trei la Buziaş. De asemenea, între cele 49 de persoane rănite se află şapte copii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat, luni, Guvernului să implementeze ”de urgenţă” un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, să explice dacă procedurile au fost respectate şi cine este vinovat de ”neglijenţă şi incompetenţă”.
”Furtunile care au lovit cu o violenţă extremă România, în cursul zilei de duminică, arată vulnerabilităţile şi ineficienţa sistemului de prevenire a populaţiei şi reducere a riscului de producere a dezastrelor. Fenomenele meteo foarte grave au provocat numeroase pierderi de vieţi omeneşti şi au lăsat în urmă zeci de răniţi. Gândurile mele de compasiune se îndreaptă către familiile îndoliate, cărora le transmit sincere condoleanţe. Totodată, le doresc însănătoşire grabnică celor răniţi şi le mulţumesc salvatorilor”, a transmis preşedintele Klaus Iohannis.
Şeful statului a afirmat că protejarea vieţii cetăţenilor şi prevenirea în cazuri extreme sunt ”obiective prioritare” ale Guvernului, iar în procesul de comunicare internă a instituţiilor statului ”nu pot fi tolerate niciun fel de disfuncţionalităţi”.
”În consecinţă, solicit Guvernului să explice în cel mai scurt timp dacă procedurile au fost respectate în astfel de cazuri şi cine se face vinovat de neglijenţă sau incompetenţă. Trebuie să aflăm dacă informările meteorologice au fost emise în timp util şi în conformitate cu amploarea fenomenelor naturale. De asemenea, solicit Guvernului să ia urgent măsurile care se impun pentru implementarea unui sistem de avertizare rapidă a populaţiei, dar şi pentru perfecţionarea procedurilor de management integrat al situaţiilor de criză. Absenţa unui astfel de sistem reprezintă un factor de risc la adresa siguranţei naţionale”, mai precizează Iohannis.
8 persoane au decedat, iar 137 de persoane au fost rănite din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic.
De asemenea, la nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme.