Elevii vor primi fructe sau legume proaspete la şcoală. La ce legume s-au gândit autorităţile pentru micuţi!

Filon Stan   
în Hotnews
08/09/2017, 13:57
Elevii vor primi fructe sau legume proaspete la şcoală. La ce legume s-au gândit autorităţile pentru micuţi!

Fructe şi legume! Programul laptele şi Cornul se extinde, anul acesta! Elevii vor primi fructe sau legume proaspete la şcoală, însă pe listele Ministerului Educaţiei se regăseşte şi ţelina, păstârnacul, sfecla roşie, ardeiul gras dar şi castravetele.

Guvernul a adoptat joi, printr-o Hotărâre, modul de aplicare şi de finanţare a Programului pentru şcoli al României, în perioada 2017-2023, în condiţiile în care acest program a fost adoptat, printr-o Ordonanţă, în şedinţa din 18 august. Elevii vor putea primi mere, pere, struguri de masă, prune, morcov, păstârnac, ţelină rădăcină, sfeclă roşie, ardei gras, castraveţi proaspeţi. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Limita valorică zilnică/preşcolar/elev este de 2,05 lei, dintre care: 0,6 lei pentru porţia de fructe şi legume; 0,88 lei pentru porţia de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf; 0,57 lei pentru porţia de produse de panificaţie.

Finanţarea Programului va fi asigurată de la bugetul de stat, prin sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată şi din fonduri externe nerambursabile.

Fructe si legume de 70,4 milioane de lei

Pentru anul şcolar 2017-2018, de la bugetul de stat este prevăzută suma de 70,483 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative. 109,3 milioane lei sunt prevăzuţi pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 41,408 milioane lei pentru derularea măsurilor educative. Pentru acordarea produselor de panificaţie, de la bugetul de stat au fost alocate 114,4 milioane lei.

Ajutorul european, prin Fondul European de Garantare Agricolă, pentru aceeaşi perioadă, este de 6,866 milioane euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi derularea măsurilor educative aferente, respectiv de 10,865 milioane euro pentru acordarea gratuită de lapte şi produse lactate.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar/elev i se vor acorda gratuit 2 porţii de fructe şi/sau legume, 2 porţii de lapte, o porţie de produse lactate şi 5 porţii de produse de panificaţie. Pentru asigurarea diversităţii, porţia de fructe şi/sau legume va fi însoţită de o porţie de biscuiţi şi/sau covrigi uscaţi, iar porţia de lapte şi produse lactate va fi însoţită de corn şi/sau baton. În cazul în care unităţile de învăţământ nu dispun de spaţii de depozitare, porţia de produse lactate poate fi înlocuită cu o porţie de lapte.

Aproximativ 2,074 milioane de preşcolari şi elevi vor beneficia de acest program.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×