Franța a decretat stare de urgență sanitară pentru următoarele două luni. Limitări de libertăți pentru cetățeni

Adrian Baciu   
în Stiri de ultima ora
24/03/2020, 11:35
Franța a decretat stare de urgență sanitară pentru următoarele două luni. Limitări de libertăți pentru cetățeni
Franța a decretat stare de urgență sanitară pentru următoarele două luni. Limitări de libertăți pentru cetățeni. Credit line: Alfonso Jimenez / Shutterstock Editorial / Profimedia

După Italia, Spania și Germania, Franța este țara cel mai greu lovită de pandemia de coronavirus. Aproape 20.000 de cazuri de infectări au fost raportate în ultimele zile, iar numărul morților se apropie de 900. În aceste condiții, autoritățile au decis instaurarea stării de urgență sanitară.

Franța a decretat stare de urgență sanitară pentru următoarele două luni din cauza Covid-19

În acest context, oficialii de la Paris au supus la vot o decizie dură pentru cetățeni, dar adecvată în actuala situație sanitară de la nivel mondial. Astfel, organul legislativ francez a adoptat definitiv duminică seara, printr-un ultim vot al Adunării Naţionale, proiectul de lege care permite instaurarea ‘stării de urgenţă sanitară‘ pentru o perioadă de două luni din cauza epidemiei provocate de noul coronavirus.

Starea de urgență sanitară din Franța a intrat în vigoare începând de marți, 24 martie, și va fi activă pentru următoarele două luni.

Din acest moment, în Franța aflată sub stare de urgență sanitară sunt limitate unele libertăți, precum libertatea de deplasare şi de întrunire.

Conform legii, încălcările de către cetățeni a acestei situații de forță majoră sunt pedepsite cu amendă de 135 de euro, 1.500 de euro în caz de recidivă şi, în cazul a patru încălcări în 30 de zile, cu 3.700 de euro şi maximum şase luni de detenţie.

Starea de urgență sanitară din Franța se poate încheia și înainte de cele 60 de zile, însă acest lucru se întâmplă doar dacă situaţia sanitară din regiune se ameliorează.

În timpul stării de urgență sanitare, Executivul de la Paris poate să adopte, prin ordonanţe de urgență, o serie de măsuri pentru a susţine întreprinderile. Totodată, este validată amânarea turului secund al alegerilor locale, după ce primul a avut loc pe 15 martie.

Și Marea Britanie a intensificat măsurile pe timp de coronavirus

Cu o seară înainte ca Franța să intre în stare de urgență sanitară, și Marea Britanie s-a văzut nevoită să recurgă la noi măsuri drastice pentru a stopa răspândirea maladiei pe teritoriului Regatului Unit.

Începând de luni, 23 martie, britanicii vor putea ieşi din casă doar pentru cumpărături, din motive medicale sau pentru a merge la muncă, însă numai dacă este absolut necesar.

În același timp, cetățenii din insulă au fost avertizaţi să evite întâlnirile cu prieteni sau membri ai familiei din afara locuinței lor. În caz contrar, se pot alege cu amenzi drastice, sau chiar cu dosar penal, pentru că poliția are puteri sporite și este obligată să acționeze imediat pentru dispersarea unor astfel de adunări.

De asemenea, magazinele care nu vând produse esențiale, acestea vor fi închise, la fel ca librăriile, locurile de joacă şi sălile de fitness.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×