Fostul avocat al cuplului Ceaușescu: ”Dacă m-aș întoarce în timp, aș cere achitarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu”

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
27/11/2019, 19:24
Fostul avocat al cuplului Ceaușescu: ”Dacă m-aș întoarce în timp, aș cere achitarea lui Nicolae și Elena Ceaușescu”
Fostul avocat al soților Ceaușescu susține că ar cere achitarea dacă s-ar întoarce în timp. Sursa foto: jurnalul.antena3.ro

Generalul Constantin Lucescu a făcut un exercițiu de imaginație referitor la ziua în care au fost executați Elena și Nicolae Ceaușescu, pe 25 decembrie 1989, la Târgoviște. Fostul avocat al președintelui comunist a susținut într-o pledoarie eliberarea și achitarea cuplului Ceaușescu.

Generalul Constantin Lucescu nu ar mai lua parte la execuția cuplului Ceaușescu

Fostul avocat al cuplului Ceaușescu, Constantin Lucescu, a mărturisit la emisiunea specială a lui Marius Tucă Show că dacă s-ar putea întoarce în timp nu ar participa la executarea Elenei și a lui Nicolae Ceaușescu „nici în cel mai urât vis”. Moderatorul emisiunii i-a propus generalului Constantin Lucescu un exercițiu de imaginație și l-a întrebat cum ar proceda dacă s-ar întoarce pe 25 decembrie 1989, ziua în care soții Ceaușescu au fost găsiți vinovați și împușcați, la Târgoviște.

„Din plin aş fi început cu achitarea. Onorată instanţă, distins complet de judecată, vă rog să observaţi eroarea în care vă aflaţi, vă rog să observaţi că nu aţi fost bine sesizaţi pentru că nu aveţi actele de sesizare, mai târziu le-aş fi spus hotărârea a primit numărul 1 din 90, aşa cu un an mai târziu, cu 1 din 90 ca şi când atunci a avut loc procesul Vă rog să retrimiteţi cauza la parchet pentru a se organiza exact dispoziţia preşedintelui Iliescu de a fi judecaţi în raport de normele de drept în vigoare, altele nu erau. Pe lege (aş fi cerut), punerea în libertate şi achitarea. Da, aş fi spus cu toată inima un lucru pentru că sunt convins astăzi din ce am trăit şi am văzut de 30 de ani că n-am participat decât la tăierea găinii care făcea ouă de aur. Asta e convingerea mea”, a susţinut generalul în rezervă, potrivit Mediafax. 

Cum ar proceda generalul Constantin Lucescu dacă s-ar întoarce în timp

Întrebat care ar fi discursul politic pe care l-ar susține în procesul soților Ceaușescu dacă s-ar întoarce în urmă cu 30 de ani, generalul Constantin Lucescu a declarat că nu ar mai acuza-o pe Elena Ceaușescu pentru faptele soțului ei. Totodată, fostul avocat a declarat că membrii completului de judecată nu aveau competențe juridice pentru a-i condamna pe Elena și Nicolae Ceaușescu.

„Domnul Tucă, fiind soţ şi soţie, vă întreb ca bărbat, aţi acuza nevasta omului care stă lângă ea? Pentru că l-aş fi jignit pe el. l-aş fi jignit, pe lângă inteligenţa nativă…N-aş fi acuzat-o cu toate că eram convins de vinovăţia ei. Păi cum poţi să spui că au greşit copiii şi au făcut şi au dres, vă rog să mă credeţi că dacă nu era băiatul cel mare, Valentin, nu aveam Măgurele. Vă rog să vedeţi că dacă nu era al doilea copil, Nicu, a trebuit să mute ruta de transport … Ăsta e discursul politic, că ştiam, a mutat ruta cu alimente de aprovizionare să nu mai treacă prin Sibiu. Pentru că Nicu Ceauşescu oprea ce trebuia să plece în Ungaria şi băga în Alimentară”, a mai spus fostul avocat al soților Ceaușescu.

„Cuvântul de încheiere. Ar fi fost un lucru, nu este vinovat în acest dosar, n-avem competenţe juridice să-i judecăm. Nu suntem în raport de dispoziţia de judecare, dar i-aş fi cerut scuze că un neica-nimeni avocatul îi dă sfaturi preşedintelui şi aş fi vorbit efectiv de ce înseamnă demnitatea umană, acel ego de care trebuie să ţii cont, de faptul că nu avem căldură, aveam bolnavi copii în casă, cum era să spăl şi să usuc rufele nu aveam electricitate şi a trebuit să cumpăr lămpi de la mineri. Stăteau seara copiii cu lămpile şi aşa învăţau. Ei, toate lucrurile astea aş fi zis, i-aş fi propus domnului preşedinte să le aibă în vedere, să le analizeze şi să ia măsuri pentru că bunăstarea poporului român a fost tot pe munca poporului român, sincer vorbind”, a conchis Constantin Lucescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×