A fost ”Motorola” ucis de serviciile ruse?

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
18/10/2016, 19:36
A fost ”Motorola” ucis de serviciile ruse? GALERIE FOTO

Uciderea cetăţeanului rus Arseni Pavlov, cunoscut sub numele de „Motorola”, stârneşte temeri cu privire la o escaladare în războiul din estul Ucrainei, scrie ziarul KiywPost. Kremlinul consideră că uciderea lui Pavlov este un „act terorist” şi dă vina pe forţele speciale ucrainene. Aleksandr Zakharchenko, liderul din Doneţk susţinut de Moscova promite că se va răzbuna pe Ucraina.

Dar, în Kiev, mesajul este radical diferit. Este negată orice responsabilitate, iar un purtator de cuvânt al Ministerului de Interne al Ucrainei a scris pe reţelele sociale că Pavlov a fost probabil ucis de colegii săi „parteneri în crimă.”

Un alt consilier al Ministerului de Interne, a postat un mesaj în care consideră că serviciile de securitate ale Rusiei, FSB, l-au ucis pe Pavlov ca parte a unei operaţiuni profesioniste de curăţire şi că altor lideri ai grupurilor armate pro-Kremlin le va veni rândul.

Între timp, un videoclip apărut pe social media revendică uciderea în numele unui grup ucrainean de extremă-dreapta. Cu toate acestea, mesajul este condiderat la Kiev un fals.

Moartea lui Pavlov se aseamănă cu aeea a lui Alexei Mozgovoi, ucis în mai 2015. La momentul respectiv, autorităţile ucrainene au spus că probabil Mozgovoi a fost victima luptei pentru putere între grupurile separatiste. Oficialii din Rusia au sugerat că Mozgovoi a fost ucis cu ajutorul serviciilor de informaţii occidentale, deşi fără a furniza dovezi în acest sens.

În cele din urmă, adevărul din spatele uciderii lui Motorola este puţin probabil să fie aflat vreodată. Rămâne de văzut dacă ameninţările de răzbunare se vor traduce în realitate. Răspunsul forţelor pro-ruse a fost agresiv, dar acest lucru probabil maschează îndoieli reale, în ceea ce priveşte propria lor securitate. Dacă Motorola a putut fi ucis la doar câţiva metri de propria casă, atunci nimeni nu este în siguranţă.

Sursă: www.rfi.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×