Fondul Proprietatea vinde 2,5% din Petrom! Câţi bani vor fi încasaţi!

Filon Stan   
în Hotnews
21/09/2017, 00:03
Fondul Proprietatea vinde 2,5% din Petrom! Câţi bani vor fi încasaţi!

Fondul Proprietatea anunţă demararea vânzării a 1,45 miliarde de acţiuni Petrom, adică peste 2,5% din capitalul companiei. Fondul Proprietatea vinde 1,45 miliarde de acţiuni SNP care, la cotaţiile de azi, ar valora circa 420 de milioane de lei.

”Franklin Templeton Investment Management Ltd. United Kingdom Sucursala Bucureşti, în calitate de administrator de investiţii al Fondului Proprietatea, anunţă demararea unei oferte de plasament privat accelerat adresată investitorilor instituţionali, tranzacţia plecând de la 1,454 miliarde acţiuni existente în OMV Petrom. Procesul de plasament va fi demarat imediat”, arată un comunicat transmis de FP Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Fondul proprietatea rămâne cu o participaţie de 10% în OMV Petrom

Dacă oferta de plasament se va încheia cu succes, Fondul Proprietatea va rămâne cu o participaţie de 10% în OMV Petrom. Goldman Sachs International, Wood & Company Financial Services şi Banca Comercială Română vor acţiona în calitate de joint bookrunners în cadrul tranzacţiei. ”Fondul a fost de acord cu o perioadă de restricţie de 120 zile de la data stabilirii preţului tranzacţiei, sub rezerva renunţării cu acordul părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner şi cu respectarea anumitor excepţii uzuale”, mai informează FP.

Oficialii Fondului subliniază că OMV Petrom nu va încasa nicio sumă de bani ca urmare a tranzacţiei.

”Rezultatele tranzacţiei vor fi anunţate în cel mai scurt timp după finalizarea procesului de plasament. Perioada de timp până la închiderea procesului de plasament, stabilirea preţului şi alocările rămân la libera alegere a Fondului şi a părţilor care acţionează în calitate de Bookrunner”, mai informează FP.

Mai mult, Fondul a cerut şi a obţinut de la Goldman Sachs International, Erste Group Bank AG, Banca Comercială Română şi Wood & Company Financial Services o renunţare la aplicarea prevederilor privind interdicţia de a înstrăina cuprinse în contractul din 5 octombrie 2016 încheiat în legătură cu oferta de acţiuni ordinare şi certificate de depozit în Petrom.

De asemenea, în octombrie 2016, Fondul Proprietatea a vândut un pachet de 6,4% din OMV Petrom, pentru aproximativ 760 milioane lei. Titlurile au fost vândute la 0,21 lei pe acţiune, la un preţ cu 12% mai mic decât cel de la momentul privatizării companiei.

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră din România, a realizat în primul semestru din acest an un profit net de 1,21 miliarde lei (circa 266 milioane euro), cu 199% mai mare decât cel raportat în peroada similar a anului trecut, pe fondul creşterii vânzărilor cu 25% şi reducerii investiţiilor.

Vânzările au crescut în primele şase luni cu 25%, la 9,26 miliarde lei, stimulate „de preţurile semnificativ mai ridicate la ţitei şi volumele mai mari de produse petroliere, gaze naturale şi electricitate, compensate parţial de preţurile medii de vânzare mai scăzute la gaze naturale”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×