Ministrul de Finanțe Florin Cîțu a dezvăluit că România are capacitatea de a se finanța timp de cinci luni, însă deficit bugetar ar putea depăși 5% din produsul intern brut din cauza crizei economice declanșate de coronavirus.
România poate acoperi necesarul de finanțare pentru 5 luni
Starea de urgență a fost decretată în 16 martie în România, iar după două săptămâni țara noastră va atinge 2000 de cazuri și va intra în scenariul 4 de epidemie.
În aceste condiții, Guvernul a aprobat un pachet de măsuri în valoare de 3% din PIB, printre care garantarea liniilor de credit și subvenționarea costurilor cu împrumuturile pentru IMM-uri sau la majorarea bugetului pentru sănătate şi acordarea de ajutoare pentru şomaj tehnic.
Un milion de șomeri vor costa statul român 4 miliarde de lei pe lună, a anunțat Cîțu.
„Suntem pregătiţi să susţinem măsura privind şomajul tehnic pentru mai mult de o lună„, a mărturisit Cîțu, care a explicat că România ar putea face față timp de cinci luni din punct de vedere financiar unei situații de criză.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Extrem de important, România s-ar putea împrumuta de la FMI pentru a face față cheltuielilor, așa cum s-a întâmplat la Criza din 2008, însă momentan nu ar fi cazul, a anunțat ministrul.
„Obiectivele pe termen scurt sunt finanţarea deficitului existent, plata pensiilor şi salariilor şi a cheltuielilor medicale, desigur, şi există finanţare pentru ele. Rezerva de finanţare acoperă puţin peste cinci luni”, a concluzionat Cîţu.
Acesta a mai menţionat că Ministerul Finanţelor „înregistrează deja o diminuare a veniturilor la buget şi, deşi nu a precizat care va fi noua ţintă de deficit, a spus că va depăşi 5% din PIB”, conform Reuters.
1 milion de români ar putea rămâne șomeri în următoarele luni din cauza crizei financiare care ar putea lovi țara noastră.