Florin Cîțu, extrem de optimist în plină criză: „Putem fi prima economie din Europa după această perioadă”

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
31/03/2020, 21:28
Florin Cîțu, extrem de optimist în plină criză: „Putem fi prima economie din Europa după această perioadă”
Florin Cîțu, mesaj optimist în plină criză. ID126989_Florin Citu INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Ministrul de finanțe Florin Cîțu crede că România va ieși cu fruntea sus din criza economică. Reprezentantul Guvernului s-a arătat extrem de optimist când a vorbit despre măsurile luate de guvern dar și despre traseul României în această perioadă.

Mesaj optimist al lui Florin Cîțu

Paradoxal, Cîțu a mărturisit că România s-a „împrumutat cu 2 miliarde pentru a plăti salarii și pensii”, însă economia României o duce foarte bine.

„Guvernul a luat măsurile pentru a-i proteja pe cetățeni. Suntem într-o situație imposibilă, cerem oamenilor să stea acasă, dar vrem să funcționeze și restul economiei, încercăm să menținem situația.

Am cerut oamenilor să stea acasă, de aceea a fost nevoie de măsuri care par mai drastice, măsuri care vin în interesul cetățenilor de acolo.

Vom suplimenta fondurile pentru toate județele, orașele, comunele. Acum mă uit care e situația și pe ministere, vom avea rectificarea bugetară, toți care au nevoie vor avea fondurile necesare.

Pentru carantină am acordat 42 de milioane de lei, s-au dat către MS 1.7 miliarde de lei pentru achiziții de medicamente și echipamente. Sănătatea cetățenilor și resursele se vor duce în acea direcție”, a punctat ministrul.

Florin Cîțu laudă sistemul medical

Cîțu a lăudat din nou măsurile luate de guvern și crede că România va reuși să țină piept epidemiei de coronavirus.

Am spus de la început că suntem în situație care pare imposibilă. Toate măsurile luate au avut întotdeauna, au încercat să rezolve această situație complicată. Vrem să ajutăm toți românii care sunt afectați direct și indirect.

Niciun efort nu e prea mare când vine vorba de sănătatea cetățenilor. Pot să acceseze cei afectați direct sau indirect.

Ceea ce vedem în aceste zile, sunt companii care în continuare funcționează. Normal că stimulăm plata taxelor, companiile mari au discount de 5% și restul de 10%, dar nu ar trebui să fie doar de acest lucru.

Nu doar în perioada de criză, am plătit concediile medicale. În martie au fost plătite aproximativ 3 miliarde, rambursate de TVA, media ultimilor 7-10 ani era de 1 miliard 500, în aprilie continuăm cu controlul ulterior.

Efortul e uriaș în momentul în care veniturile la buget nu mai sunt aceleași, avem cheltuieli în creștere.

Spun că fără să am altă finanțare, doar cu banii pe care-i avem putem să facem asta. Am construit un buffer la nivel record, pentru momente dificile. Nu știam că vine criza, dar companiile care au avut un buffer, un cash, sunt companii care merg mai departe. Cele care au trăit pe datorie și nu au fost atente la lichidități acuma au probleme.

Dezmățul din ultimii trei ani de zile. Îngrijorarea mea este în lupta politică ce văd, văd opoziția care vrea să beneficieze politic de pe urma crizei. Acest populism, să dăm să dăm să dăm, trebuie să avem și măsură.

Să nu mai fim populiști.

Caut surse de finanțare, am o relație foarte bună cu banca națională, trebuie să știi de unde să te finanțezi, iară ne-am împrumutat de pe piața locală 2 miliarde de lei, bani care se duc la pensii, facturi.

Oamenii să stea liniștiți care au fost afectați. Am venit cu măsura pentru amânarea ratelor.

vom vedea cum arată tehnologia în următorii 20 de ani. Peste 10 ani structura bugetului României va fi diferită, investiții facem în continuare, nu s-a oprit niciun șantier. Toate aceste proiecte sunt pe masă.

Primesc de la companii, o patre dintre cetățeni vor merge în șomaj tehnic, dar aceleași companii vor linii de credit. Văd oportunități, avem exemple care au adăugat la linia de producție și măști sau materiale.

Cei care nu au administrat-o corect au șansa să acceseze toate liniile de credit. Nu sunt legate de niciun certificat de stare de urgență. Putem fi prima economie din Europa după această perioadă.

Nu a contat câți bani s-au băgat în sistemele de sănătate, toate au primit șoc. Chiar și cele din SUA. În România a avut soluție bună și strategie bună, încă din primele momente”, a declarat ministrul la Realitatea PLUS.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×