Facebook şi-a cerut scuze după o traducere vulgară a numelui liderului chinez Xi Jinping

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
19/01/2020, 08:59
Facebook şi-a cerut scuze după o traducere vulgară a numelui liderului chinez Xi Jinping GALERIE FOTO
Facebook a avut o problemă „de traducere”. Sursa foto - Omar Marques/SOPA Images via ZUMA Wire)

Facebook Inc şi-a cerut scuze acuzând o eroare tehnică, după ce s-a descoperit că pe platforma de socializare, atunci când numele liderului chinez Xi Jinping era tradus din birmană în engleză, apărea ca traducere “Mr Shithole”.

Facebook şi-a cerut scuze după o traducere vulgară a numelui liderului chinez Xi Jinping

Eroarea a fost descoperită în a doua zi a vizitei preşedintelui chinez în Myanmar, unde Xi şi conducătoarea birmană Aung San Suu Kyi au semnat numeroase acorduri cu privire la planuri de infrastructură susţinute de Beijing.

Un comunicat pe pagina de Facebook a lui Suu Kyi era plin de referiri la “Mr. Shithole” atunci când era tradus în engleză, iar un titlu al unui jurnal local, Irrawaddy, era tradus “Dinner honors president shithole”.

Probleme de traducere pentru Facebook

Nu este clar de mult a durat problema, dar traducerea Google nu a prezentat aceeaşi eroare.

“Am rezolvat problema tehnică aflată la originea traducerilor incorecte din birmană în engleză pe Facebook.

Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple şi facem ceea ce trebuie ca să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla. Ne cerem sincer scuze pentru neplăcerile cauzate”, se arată într-un comunicat al Facebook.

Sistemul Facebook nu avea în baza în birmană numele preşedintelui Xi Jinping, astfel că a ghicit la traducere, a precizat compania. Teste de traducere în birmană a unor cuvinte similare care încep cu “xi” şi “shi” au dat de asemenea rezultatul “shithole”.

Facebook este blocat în China continental, însă nu şi în Hong Kong, iar companiile de pe continent fac publicitate din alte părţi pe platformă.

Facebook a mai avut probleme cu traducerea din birmană în trecut. În 2018, a înlăturat temporar funcţia de traducere după ce un material Reuters a arătat că funcţia producea rezultate bizare.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×