Mark Zuckerberg a ţinut să transmită un mesaj către utilizatorii de Facebook după pornirea scandalului Cambridge Analytica. „Vreau să împărtăşesc cu voi un update referitor la cazul Cambridge Analytica – inclusiv paşii pe care i-am luat deja şi etapele viitoare de rezolvare a acestei probleme importante. Avem o responsabilitate pentru a proteja datele voastre şi dacă nu putem face asta atunci nu merităm să vă oferim servicii. Am încercat să înţeleg exact ce s-a petrecut şi să mă asigur că asta nu se mai întâmplă vreodată. Vestea bună este că cele mai importante acţiuni de prevenire le-am luat deja acum câţiva ani. Dar am făcut şi greşeli, mai avem destule de făcut şi trebuie să ne mobilizăm şi să facem.
În 2007 am lansat Platforma Facebook cu viziunea că avem nevoie de mai multe aplicaţii sociale. Calendarul trebuie să poată să îţi arate zilele de naştere ale prietenilor tăi, hărţile trebuie să îţi arate unde locuiesc aceştia, iar agenda ta trebuie să îţi arate pozele acestora. Pentru a face asta, le-am permis utilizatorilor să se logheze în aplicaţii şi să împărtăşească cine sunt prietenii lor şi anumite informaţii despre aceştia.
Ce schimbări a făcut Facebook pe parcursul timpului
În 2013, un cercetător de la Universitatea Cambridge pe nume Aleksandr Kogan a creat o aplicaţie de personalitate de tip sondaj. Aceasta a fost instalată de aproximativ 300.000 de oameni care au distribuit datele lor şi ale câtorva prieteni. La modul în care funcţiona platforma noastră în acest punct, asta a însemnat că Kogan a reuşit să acceseze zeci de milioane de date ale prietenilor (n.r. celor care şi-au instalat aplicaţia).
În 2014, pentru a preveni aplicaţiile abuzive, am anunţat că schimbăm întreaga platforma pentru a limita dramatic datele pe care le pot accesa aplicaţiile. Cel mai important, aplicaţiile de tipul celor create de Kogan nu mai puteau solicita date despre prietenii unei persoane decât dacă şi prietenii autorizaseră aplicaţia. Am solicitat de asemenea dezvoltatorilor să obţină aprobarea noastră înainte de a putea cere date sensibile de la utilizatori. Aceste acţiuni previn genul de aplicaţii tip Kogan de a mai putea accesa atât de multe date, în prezent.
În 2015, am aflat de la jurnaliştii de la The Guardian că Kogan a pus la dispoziţie datele din aplicaţia lui celor de la Cambridge Analytica. Este împotriva politicilor noastre ca dezvoltatorii să distribuie datele fără consimţământul oamenilor, astfel că am interzis de urgenţă aplicaţia lui Kogan de pe platforma noastră şi am cerut ca Kogan şi Cambridge Analytica să certifice că au şters toate datele achiziţionate ilegal. Ei au certifica acest lucru.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Săptămâna trecută, am aflat de la The Guardian, The New York Times şi Channel 4 că e posibil să nu fi fost şterse aceste date de către Cambridge Analytica. Imediat le-am suspendat dreptul de a utiliza serviciile noastre. Cambridge Analytica susţine că deja au şters datele şi a aprobat un audit din partea unei firme contractate de noi pentru a confirma acest lucru. Lucrăm de asemenea cu regulatorii din piaţă care investighează ce s-a întâmplat.
A fost vorba despre un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook. Dar a fost o încălcare şi a încrederii acordate de oameni nouă, care au furnizat date personale către Facebook şi s-au aşteptat să le protejăm. Trebuie să rezolvăm acest lucru.
În acest caz, deja am făcut cei mai importanţi paşi în urmă cu câţiva ani, în 2014, pentru a preveni „actorii răi” să acceseze informaţiile oamenilor în acest mod. Dar mai sunt multe de făcut şi voi sublinia aceşti paşi aici:
În primul rând, vom investiga toate aplicaţiile care au avut acces la baze mari de informaţii înainte de schimbarea produsă pe platforma noastră în 2014 şi vom face un audit complet al oricărei aplicaţii cu activitate suspectă. Iar dacă vom găsi dezvoltatori care au folosit maliţios informaţii personale, îi vom suspenda şi îi vom anunţa pe toţi cei afectaţi de aceste aplicaţii. Asta îi include şi pe oamenii ale căror date au fost folosite de Kogan.
În al doilea rând, vom restricţiona accesul dezvoltatorilor la date şi mai mult pentru a preveni alte tipuri de abuzuri. De exemplu, vom înlătura accesul dezvoltatorului la datele celor care nu au mai folosit aplicaţia lor în ultimele 3 luni. Vom restrânge datele pe care le puneţi la dispoziţia aplicaţiilor când vă autentificaţi doar la: nume, fotografie de profil şi adresă de email. Vom cere dezvoltatorilor nu doar să obţină aprobarea, ci să semneze şi un contract care să le permită să ceară acces la postările sau alte date private ale utilizatorilor. Şi vom mai anunţa câteva schimbări în zilele ce urmează.
În al treilea rând, vrem să ne asigurăm că înţelegeţi căror aplicaţii le-aţi permis accesul la date. În următoarea lună le vom arăta tuturor o unealtă deasupra News Feed-ului cu aplicaţiile pe care le-au folosit şi o modalitate uşoară de a revoca accesul acestor aplicaţii la datele lor. Avem deja un astfel de instrument în setările de confidenţialitate, dar acum îl vom muta la vedere, deasupra News Feedului pentru a ne asigura că toată lumea îl vede.
Dincolo de paşii pe care i-am luat în 2014, cred că aceştia sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm în continuare pentru a securiza platforma noastră.
Am creat Facebook şi la finalul zilei sunt responsabil pentru ce se întâmplă pe platforma noastră. Sunt decis să fac tot ce trebuie pentru a proteja comunitatea. În timp ce problema specifică legată de Cambridge Analytica ar trebui să nu se mai poată întâmpla azi, asta nu schimbă ceea ce s-a întâmplat în trecut. Vom învăţa din această experienţă pentru a securiza şi mai mult platforma şi pentru a face comunitatea mai sigură pentru toată lumea.
Vreau să le mulţumesc tuturor celor care continuaţi să credeţi în misiunea noastră şi contribuiţi la această comunitate. Ştiu că durează mai mult să reparăm toate aceste probleme decât ne-ar conveni, dar vă promit vom munci la asta şi vom construi un serviciu mai bun pe termen lung.”
Sursă: antena3.ro