Fabian Anghel, olimpicul român care visează să construiască roboți asistenți pentru persoanele cu dizabilități

Silviu Ghering    Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
18/03/2019, 11:54
Fabian Anghel, olimpicul român care visează să construiască roboți asistenți pentru persoanele cu dizabilități
Tânărul a obținut medalia de aur la Olimpiada Națională de Informatică

În ciuda vremurilor tulburi, România continuă să producă oameni de valoare. În rândurile următoare vă prezentăm povestea lui Anghel Fabian, elevul din Galați medaliat cu aur la Olimpiada Națională de Informatică din 2018.

Tânărul este fascinat de Informatică

Fabian Anghel are 15 ani și este elev în clasa a IX-a la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați.  Tânărul este de-a dreptul fascinat de Informatică, motiv pentru care a și obținut medalia de aur la Olimpiada Națională dedicată acestei discipline.

Informatica era o materie opţională, dar mie mi-a plăcut foarte mult, în special să scriu limbaje de programare. Informatica este o combinaţie între matematică şi logică. Depinde pentru ce vrei să faci codul, limbajul de programare” , a mărturisit Fabian, care în clasele a V-a și a VI-a a obținut două medalii de argint la faza națională a Olimpiadei de Informatică.

Cum vrea fabian să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități
Cum vrea Fabian să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități

 

Vrea să devină un programator de succes. Cea mai arzătoare dorință a sa este să ajute persoanele cu dizabilități

După terminarea liceului, Fabian știe deja ce vrea să facă mai departe. Va urma o facultate de Informatică, pentru a duce mai departe pasiunea sa legată de scrierea limbajelor de programare. Mai mult decât atât, tânărul are țeluri mult mai înalte.

Visul său este să conceapă un limbaj de programare a roboților, prin intermediul căruia își propune să vină în ajutorul persoanelor cu dizabilități, pentru ca acestea să se poată deplasa cu mai mare ușurință.

Pot fi scrise limbaje de programare, care să ajute persoanele cu dizabilităţi ca, prin intermediul unor roboţi, să poată face lucrurile pe care le fac oamenii normali. Mi-ar plăcea să lucrez la un astfel de limbaj de programare” , dezvăluie Fabian Anghel, care vrea să calce pe urmele lui Răzvan Șolea, șef de lucrări la Facultatea de Automatică din Galați. Acesta a creat un scaun cu rotile ce poate fi deplasat doar cu privirea, fără a fi nevoie de o atingere fizică din partea celui care îl ocupă.Invenția este destinată persoanelor paralizate de la gât în jos și le ușurează cu mult deplasarea, fiind totodată binevenită și pentru însoțitorii acestora.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×