Experții în sănătate din Marea Britanie susțin că țigările electronice sunt mult mai puțin nocive decât fumatul. Care este influența acestor dispozitive asupra plămânilor

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
07/11/2019, 13:18
Experții în sănătate din Marea Britanie susțin că țigările electronice sunt mult mai puțin nocive decât fumatul. Care este influența acestor dispozitive asupra plămânilor
Avertisment legat de țigările electronice și vapat. Sursa foto: kanald.ro

Despre țigările electronice s-au făcut multe speculații în ultima vreme, iar multe zvonuri mai mult sau mai puțin credibile au fost lansate pe piață, făcându-i pe oameni să se întrebe cât de sigure sunt aceste dispozitive. Acum, experții în sănătate din Marea Britanie vin cu date concrete și spun că acestea reprezintă cea mai bună alternativă pentru ca fumătorii să poată renunța la țigările clasice.

Ce spun experții britanici despre țigările electronice și vapat

Fumatul continuă să facă numeroase victime la nivel mondial, iar, din păcate, vârsta celor care se apucă de fumat a scăzut. Totodată, sunt multe persoane care încep să experimenteze probleme pulmonare din cauza acestui viciu încă de la vârste fragede, ceea ce îi face pe doctori să tragă nenumărate semnale de alarmă cu privire la renunțarea acestui viciu. Cea mai la îndemână alternativă pentru renunțarea la fumat rămâne și acum țigara electronică, dacă este să ne raportăm la datele Departamentului de Sănătate al Marii Britanii (PHE).

Totodată, experții britanici au lămurit și controversele din SUA cu privire la îmbolnăvirea unor persoane care ar fi utilizat astfel de dispozitive. Este vorba strict de produse contrafăcute, care conțineau THC, substanța activă din canabis. Din datele Departamentului de Sănătate al Marii Britanii (PHE) reiese că cei care au experimentat simptome au fost cei care au utilizat produse care conțineau THC și alte substanțe care rămân necunoscute.

Doar produsele care conțin THC reprezintă un potențial pericol.

Dr. Dana Meaney-Delman, șeful echipei CDC care investighează apariția acestor boli a spus că: „Am redus spectrul de cauzalitate la produsele care conțin THC, produse care au fost asociate majorității pacienților care se confruntă cu leziuni pulmonare. Substanța sau substanțele specifice nu au fost încă identificate”. Centrul de Control al Bolilor (CDC) a spus că produsele identificate au fost cumpărate de pe stradă sau din alte surse neoficiale, așadar produsele certificate rămân în continuare o alternativă viabilă la fumat și nu prezintă un risc de îmbolnăvire.

În ceea ce privește țigările electronice care conțin nicotină, Departamentul de Sănătate al Marii Britanii nu și-a schimbat poziția. Astfel, fumătorii ar trebui să ia în considerare să facă trecerea completă la țigările electronice.

”Suntem la fel de siguri ca întotdeauna că țigările electronice sunt mult mai puțin nocive decât fumatul, care ucide aproape 220 de persoane în Anglia în fiecare zi. Probele arată în continuare că vapatul prezintă o mică parte din riscurile asociate fumatului”, a mai precizat doctorul Dana Meaney – Delman.

Momentan, se cunoaște că folosirea unei țigări electronice care conține nicotină face mult mai probabil ca cineva să renunțe cu succes la fumat, decât dacă s-ar baza doar pe voință proprie. Este foarte important ca utilizatorii să folosească lichide care se supun cadrului de reglementare în vigoare destinate țigărilor electronice! PHE vine cu un avertisment sever: utilizatorii nu trebuie să riște niciodată să utilizeze lichide preparate acasă sau care provin din surse necunoscute.

Iată care sunt sfaturile PHE privind fumatul și utilizarea țigărilor electronice:

Pentru fumători: ar trebui să renunțe complet la fumat. Apelarea la o sursă autorizată de sprijin în combinație cu utilizarea unei țigări electronice le va dubla șansele de a renunța cu succes.

Pentru persoanele care utilizează țigări electronice cu nicotină: dacă încă mai fumează, ar trebui să se oprească și să treacă complet la utilizarea țigărilor electronice, apoi, atunci când sunt siguri că nu vor recidiva la fumat, să renunțe și la nicotină.

Dacă nu au fumat niciodată: să nu utilizeze țigări electronice.

Pentru persoanele care utilizează țigările electronice cu lichid cu cannabidiol (CBD): deși CBD are o reglementare mai puțin strictă, dacă prezintă simptome sau au motive de îngrijorare, trebuie să înceteze utilizarea.

Pentru persoanele care utilizează țigările electronice cu THC: dacă utilizează țigările electronice cu THC (sau cu un lichid necunoscut care ar putea conține THC) poate fi periculos. Acestea sunt produsele cele mai frecvent utilizate în cazurile din Statele Unite.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×