Executările silite ale caselor, OPRITE PRIN LEGE

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
13/03/2015, 21:17
Executările silite ale caselor, OPRITE PRIN LEGE

Senatorii vor să abroge articolul de lege prin care contractul de credit constituie titlu executoriu. Astfel, se vor stopa executările silite, dându-le debitorilor posibilitatea să conteste clauzele abuzive.

Un proiect de lege semnat de senatori din toate partidele politice ar putea cutremura sistemul de executare silită a datornicilor. Este vorba despre abrogarea articolului 120 din Ordonanţa nr. 99/2006, care stipulează că toate „contractele de credit, inclusiv contractele de garanţie reală sau personală, încheiate de o instituţie de credit constituie titluri executorii”. Dispariţia acestui articol ar stopa, practic, executările silite, dându-le debitorilor şansa să conteste clauzele abuzive din contracte şi să evite, astfel, pierderea locuinţelor.

„Ce se întâmplă acum este o mizerie. S-a votat un articol de lege care îi dă dreptul executorului judecătoresc, lucru interzis printr-o decizie a Curţii Constituţionale, să facă ceea ce făcea judecătorul înainte. El hotărăşte că nu există nicio clauză abuzivă, că respectiva creanţă este certă, lichidă şi exigibilă, ori poate să nu fie aşa, poate că banca îţi datorează ţie bani. Tu te trezeşti pur şi simplu executat, te anunţă executorul la o săptămână, două că nu mai ai casa. Faci contestaţie, dar contestaţia nu întrerupe cursul executării. Între timp, tu rămâi fără casă, te judeci doi, trei, patru ani, cum e la noi, în România, se constată că, de fapt şi de drept, banca avea datorii către tine pe clauze abuzive, dar după trei ani de zile tu nu mai ai casa”, ne-a declarat senatoarea Cristiana Anghel, iniţiatoarea proiectului de act normativ.

„Firmele de recuperare trebuie să dispară”

Colectorii de creanţe funcţionează ilegal, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ, şi, din această cauză, firmele de recuperare ar trebui interzise, susţine senatoarea Cristiana Anghel. „Colectorii de creanţe, aşa-zisele firme de recuperare, funcţionează ilegal, ei nu au încuviinţare de la BNR să dea credite. Aceştia preiau contractele de credite de la bănci şi stabilesc ei alte rate, cu dobânda pe care o consideră ei. Cumpără creanţa la 10% din valoare şi după aceea îi cer debitorului toţi banii, îi stabilesc rate ca şi cum ar fi bancă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi-a bătut joc de cetăţenii care au credite şi cărora li se întâmplă astfel de lucruri când a dat o decizie în care se spune că vânzarea acestor creanţe este corectă. Odată vândută creanţa, debitorii nu mai sunt sub protecţia ANPC. Este neapărat necesar să iniţiem o lege care să interzică funcţionarea firmelor de recuperare”, ne-a mai precizat senatoarea Cristiana Anghel.

Senatorul executat silit s-a mutat cu chirie

Senatorul Ionel Agrigoroaei, căruia un executor judecătoresc i-a vândut o parte din casă, s-a mutat cu chirie. „I-au sudat poarta, i-au tăiat gazele, i-au bătut copilul, iar acum a plecat, stă săracul cu chirie până se va rezolva problema. Dacă unui senator i s-a întâmplat lucrul ăsta, vă daţi seama ce se întâmplă unui amărât care nu are niciun fel de şansă. L-ai omorât cel puţin psihic, ajunge să-şi pună laţul de gât”, ne-a mai spus Cristiana Anghel.

194 de milioane de lei a pierdut statul român, în ultimii ani, prin decizii CEDO.

Citeşte mai mult pe www.ziarulring.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×