Cei care doresc să obțină permisul auto în acest an trebuie să îndeplinească anumite condiții, prevăzute pe site-ul Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Dacă ați împlinit 18 ani și doriți să conduceți un autovehicul pe drumurile publice, iată ce trebuie să faceți pentru a putea susține examenul auto în 2019.
În primul rând, trebuie să aveți în vedere că vârsta minimă la care se poate obține permisul auto pentru categoria B (masa totală maximă autorizată nu depăşeşte 3.500 kg) și BE (masa totală maximă autorizată nu depăşeşte 4.250 kg) este de 18 ani, iar pentru categoria B1 (cvadricicluri ale căror masă proprie nu depășește 400 kg) este de 16 ani. Vârsta nu este însă singurul criteriu pe care trebuie să îl îndepliniți pentru a putea susține examenul auto în 2019.
Examen auto 2019. Condiții pentru a obține permisul auto
Persoanele care vor să se înscrie pentru a susține examenul auto trebuie să fie apte din punct de vedere medical și psihologic pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice și trebuie să facă dovada pregătirii teoretice și practice, după ce a urmat cursurile în cadrul unităților autorizate. În plus, trebuie să facă dovada că au domiciliul sau reședința pe raza serviciului public de permise auto unde vor să obțină permisul de conducere. De asemenea, trebuie să nu fi fost condamnate în baza unor hotărâri judecătorești definitive pentru infracțiuni care au legătură cu circulația pe drumurile publice sau cu uciderea ori vătămarea corporală a unei persoane, în urma nerespectării regulilor de circulație.
Ce trebuie să conțină dosarul pentru examenul auto 2019
Pe lângă îndeplinirea condițiilor enumerate mai sus, cei care doresc să obțină permisul auto trebuie să întocmească un dosar care să conțină următoarele documente:
- cerere tip
- fişa de şcolarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de şcoala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică şi practică, în care se consemnează şi avizul medical
- certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și, după caz, copia hotărârii judecătoreşti de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnarii la pedeapsa inchisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii
- copia actului de identitate
- chitanţa de plată a contravalorii permisului de conducere
Taxa pentru obținerea permisului auto este în valoare de 68 de lei. În momentul în care dosarul va fi depus, persoana care solicită permisul va fi fotografiată, apoi va urma proba teoretică, iar cei care trec de acest pas pot fi programați pentru proba practică. Dacă pică proba teoretică, vor fi reprogramați, dar nu mai devreme de 15 zile. Dacă un solicitant trece de ambele probe, obține permisul de conducere, iar dacă pică proba practică, va fi reprogramat (nu mai devreme de 15 zile). Dacă nu poate obține permisul în decurs de un an de la începerea pregătirii, va fi nevoit să își refacă dosarul și să meargă din nou la cursuri.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?