VIDEO. Alertă pentru locuitorii regiunii Napoli! Un supervulcan dă semne de trezire

Sorin Dumitrescu   
în Hotnews
24/09/2017, 00:00
VIDEO. Alertă pentru locuitorii regiunii Napoli! Un supervulcan dă semne de trezire

Locuitorii regiunii Napoli au toate motive să se îngrijoreze. O erupţie vulcanică se poate produce cu efecte devastatoare. Supervulcanul Campi Flegrei pare a se fi trezit la viaţă, alertându-i serios pe oamenii de ştiinţă, după cum scrie tabloidul britanic The Independent. Pericolul este real şi să nu uităm că aceasta regiunea cu o activitate vulcanica teribilă în istorie. Vulcanu Etna a acoperit cu lava sa oraşul Pompei în antichitate. Tragedia a avut loc în anul 79 d.H.

Dacă însă ar erupe Campi Flegrei consecinţele ar fi de neimaginat faţă de ceea ce s-a petrecut atunci. Vulcanu nu a mai fost activ de câteva sute de ani, dar cercetătorii susţin că au detectat în ultima perioadă producerea mai multor mici cutremure, consecinţă a mişcării magmei în interior. Datele obţinute cu ajutorul seismografelor întăresc ideea că supervulcanul s-a trezit la viaţă, ceea ce ar reprezenta un imens pericol pentru locuitorii regiunii Napoli.

Cea mai mare erupţie vulcanică a avut loc acum 39.000 de ani

Presiunea se acumulează în camera magmei, aflată sub oraşul Pozzuoli şi se continuă şi sub mare, până la o adâncime de 4 kilometri. În momentul în care această presiune ar atinge maximul erupţia ar fi iminentă şi cei aproximativ 1,5 milioane de oameni care trăiesc în zonă ar avea şanse extrem de reduse pentru a se putea salva. Deocamdată, însă, e aproape imposibil de estimat când s-ar putea întâmpla acest lucru.

Cea mai mare erupţie a vulcanului Campi Flegrei datează cu foarte mult timp în urmă, mai precis acum 39.000 de ani şi s-a estimat că bucăţile de lavă au ajuns în stratosferă până la impresionanta altitudine de 70 de kilometri! Traducerea numelui vulcanului înseamnă câmpuri de foc, un nume cum nu se putea mai potrivit pentru ceea ce este văzută de specialişti drept una dintre cele mai periculoase zone de erupţie de pe planetă.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×