Elena Ceaușescu, plan diabolic pentru a-l împiedica pe Ion Iliescu să preia puterea în România. Soția lui Nicolae Ceaușescu a fost pregătită să ia o decizie radicală

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
03/03/2020, 12:25
Elena Ceaușescu, plan diabolic pentru a-l împiedica pe Ion Iliescu să preia puterea în România. Soția lui Nicolae Ceaușescu a fost pregătită să ia o decizie radicală
Elena Ceaușescu și Ion Iliescu în 1976/ Wikipedia

Ion Iliescu împlinește astăzi 90 de ani, însă în urmă cu mai bine de 30 de ani, Elena Ceaușescu îi cerea soțului său ”să-l termine” pe cel care avea să devină primul președinte al României postcomuniste.

”Ți-am zis să-l termini!”

Răcirea relațiilor dintre Nicolae Ceaușescu și mai tânărul Ion Iliescu era de notorietate printre nomenclaturiștii comuniști încă din anii 70. Ce s-a aflat după Revoluția din 1989 este că ostilitatea soției dictatorului comunist față de Iliescu era atât de mare încât i-ar fi cerut lui Nicolae Ceaușesc să ordone lichidarea fizică a fostului șef al UTC.

Dezvăluirea a fost făcută involuntar chiar de către Elena Ceaușescu, cu câteva zile înainte de execuția sa. Pe 22 decembrie, cuplul prezidențial a fugit cu elicopterul de pe sediul Comitetului Central al PCR ca să scape de furia revoluționarilor. Pilotul a aterizat la Titu, iar soții Ceaușescu au oprit o mașină care i-a dus la Târgoviște, Institutul pentru Protecția Plantelor. Șoferul i-a lăsat acolo și apoi s-a dus la miliție.

Un echipaj de milițieni s-a dus apoi să-i rețină. “Ne-a văzut, a făcut trei pași înapoi, a întrebat cine suntem noi, dacă suntem cetățeni ai Republicii Socialiste România și dacă am venit să arestăm un șef de stat. Colegul i-a spus că nu, am venit să vă oferim protecție”, a spus Ion Enache, fost milițian, într-un interviu acordat ProTV.

Oamenii legii nu s-au dus la sediul miliției județene, așa cum plănuiau inițial, deoarece clădirea era înconjurată de manifestanți. Au stat ascunși într-o pădure timp de câteva ore, timp în care soții Ceaușescu s-au interesat cine a preluat puterea. Milițienii i-au spus ce văzuseră la televiziune și au menționat și numele lui Ion Iliescu.

Atunci ea a spus: Vezi Nicule, ți-am zis să-l termini la timpul respectiv, nu m-ai crezut!”, a relatat Ion Enache.

În 1989, se scurseseră deja 18 ani de când începuse un proces treptat de marginalizare a lui Ion Iliescu, ce avusese anterior o ascensiune spectaculoasă în conducerea PCR. În 1971, Iliescu era ministru al Tineretului și membru al Comitetului Central. După vizita în China și Coreea de Nord din 1971, Ceaușescu a impus un model autoritar de conducere a statului și l-a îndepărtat treptat pe Iliescu de la vârful conducerii, chiar dacă, timp de câțiva ani, s-a mai întâmplat ca Iliescu și soții Ceaușescu să participe la diverse chermeze ale nomenclaturiștilor, fapt probat și de fotografii din epocă.

În timp însă, Iliescu a primit funcții din ce în ce mai lipsite de relevanță politică, astfel că Revoluția din 1989 l-a găsit director al Editurii Tehnice.

O senectute agitată

Ajuns la 90 de ani, Ion Iliescu are parte de o bătrânețe mai agitată decât și-ar dori. După 2014, figuri proeminente ale partidului pe care l-a fondat, precum Sebastian Ghiță și Liviu Dragnea l-au acuzat că ar fi unul din motivele pentru care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale. Atacurile la adresa lui Iliescu au survenit pe fondul tăcerii complice a lui Ponta, care era atunci președinte PSD și prim-ministru.

După o scrisoare deschisă către membrii PSD în care a dat o replică tăioasă detractorilor săi, Iliescu a ieșit din prim-planul politicii și s-a ținut departe de evenimentele majore din activitatea partidului.

Fără să vrea însă, Iliescu a rămas în atenția opiniei publice, el fiind trimis în judecată în dosarul Revoluției pentru crime împotriva umanității. Astfel, în martie 2017, el a fost audiat de procurorii de la Parchetul General, aceasta fiind, potrivit HotNews, ultima sa apariție publică.

Cu ocazii sporadice, Iliescu a mai postat pe blogul său, ultima postare fiind din 21 decembrie 2019, în contextul scandalului provocat de intenția Institutului Revoluției Române, condus de Gelu Voican-Voiculescu, de a organiza un concert pentru a celebra 30 de ani de la Revoluție. Tot atunci, Voican-Voiculescu a fost lovit în cap cu o cârjă la un eveniment de comemorare a vicitmelor, incident care l-a determinat pe Iliescu să reacționeze.

Reamintesc că unul dintre sloganurile Revoluției a fost ”Fără violență!” Libertatea a fost cucerită cu un preț greu și nu putem permite ca, în numele ei, să fie interzis dreptul la opinie al celor care nu au aceleași opinii cu aceia care-și impun, prin forță, punctul lor de vedere. Cele petrecute astăzi, în Piața Universității, arată că nici după trei decenii reconcilierea nu este posibilă. Oamenii de bună credință au obligația morală, indiferent de ceea ce cred despre evenimentele din urmă cu treizeci de ani, să condamne violența”, scria Iliescu pe blog.

Cu puțină vreme înainte de acest episod, Ion Iliescu acordase un interviu agenției de presă ruse TASS, în urma căruia au fost îndelung comentate afirmațiile sale legate despre necesitatea normalizării relațiilor dintre România și Rusia.

După niciun criteriu valid, relațiile actuale dintre România și Rusia nu pot fi caracterizate drept normale, și satisfăcătoare. Aș vrea să deschid o paranteză: viața la limita imperiilor nu este niciodată comodă pentru țări precum România, și nu toate amintirile istorice sunt dintre cele mai plăcute. Cea mai mare greșeală este să le absolutizezi pe cele neplăcute, și să nu găsești nimic bun în trecut”, spunea Ion Iliescu, potrivit transcrierii interviului, publicată pe blogul său.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×