Efectele măsurilor luate de BNR. ROBOR la 3 luni a scăzut la 2.58%, moneda euro s-a stabilizat momentan

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
26/03/2020, 15:29
Efectele măsurilor luate de BNR. ROBOR la 3 luni a scăzut la 2.58%, moneda euro s-a stabilizat momentan
Indicele ROBOR la 3 luni a scăzut

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează dobânzile valabile pentru creditele în lei, a scăzut la 2.58%.

BNR a ieftinit creditele, ROBOR a scăzut

Înainte ca Banca Națională a României să ieftinească creditele, ROBOR era 3.24%, însă a scăzut progresiv la 2.61% și 2.60% în zilele trecute.

De asemenea, ROBOR la 6 luni a stagnat joi, 26 martie, la 2.67% după ce în urmă cu câteva zile scăzuse la 2.70% de la 3.30%.

Banca Națională a României a decis să reducă cu 100 de puncte de bază facilitarea de creditare Lombard, de la 3.50% la 2.50%, astfel că ROBOR ar trebui să scadă sub 2.50%.

Conform Ziarului Financiar, turbulențele financiare internaționale au afectat ratele ROBOR în ultimele săptămâni. ROBOR la 3 luni crescuse la 3.24%, astfel că BNR a fost nevoită să intervină.

ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare. Creditele în lei cu dobândă variabilă, acordate înainte de luna mai 2019, sunt dependente de variaţia indicelui ROBOR.

Așadar, oamenii vor trebui să plătească rate mai mici când ROBOR este mai mic. În schimb, moneda euro a atins un maxim istoric marți, 17 martie: 4,8448 lei, conform sursei citate.

În ultimele 24 de ore leul s-a apreciat în raport cu moneda euro, aceasta scăzând sub pragul de 4.84 de lei pentru prima dată în ultimele 14 zile.

Joi, Ziua Z pentru rate

Președintele Iohannis și ministrul Florin Cîțu au anunțat zilele trecute că joi, 26 martie, angajații și angajatorii vor primi o veste bună din partea Guvernului, după ce o nouă OUG va fi adoptată. Concret, ratele la bănci ar urma să fie amânate, însă nu se cunosc detalii.

Cel mai probabil, măsura va permite acelor firme sau persoane fizice care nu mai pot plăti ratele să facă o cerere către bancă în speranța că vor fi păsuiți. Premierul Ludovic Orban a explicat, într-un discurs public, că nu poate garanta amânarea totală a ratelor pentru toată lumea, lucru care ar duce la colapsul sistemului bancar.

Între timp, în SUA s-a aprobat un ajutor istoric pentru țară, în timp ce maghiarii au amânat la nivel guvernamental plata ratelor la bănci pentru tot anul.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×