Meteorologii anunţă un nou fenomen extrem. După viscol şi ger urmează „ploaia îngheţată”

Claudiu Ilie   
în Stirea zilei
02/03/2018, 11:31
Meteorologii anunţă un nou fenomen extrem. După viscol şi ger urmează „ploaia îngheţată”

Ploaie îngheţată se formează atunci când ploaia întâlneşte o suprafaţă rece şi îngheaţă instantaneu, fie că e vorba de metal sau de asfalt. Concluzia: suprafaţa respectivă o să se alunece foarte tare.

Fenomenul de „ploaie îngheţată” va cuprinde la început zonele Banat, Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, dar la sfârşitul săptămânii ar putea afecta şi regiuni extinse din Transilvania, a precizat la Realitatea TV meteorologul ANM Gabriela Băncilă.

Fenomenul „Freezing rain” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă. Practic, fulgii de zăpadă intră în contact cu stratul de aer cald, se topesc şi se transformă în ploaie.

Apoi, picăturile ajung din nou în stratul de aer rece, aproape de suprafaţa pământului, şi se răcesc brusc, fără însă să îngheţe complet. Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece.

Unul dintre cele mai mari pericole pe care le pune ploaia îngheţată este ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

Dar pericolul real este acela că şoselele devin patinoare. Atenţie, nu confunda ploaia inghetata cu poleiul! Daca patinezi pe polei, poti controla masina imediat ce iesi de pe portiunea respectiva. În cazul ploii inghetate totul, dar absolut totul e sticla.

Sursă: www.realitatea.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×