Două persoane intoxicate cu mercur într-un bloc din Moldova Nouă. Autoritățile îi testează pe ceilalți locatari

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/03/2020, 12:16
Două persoane intoxicate cu mercur într-un bloc din Moldova Nouă. Autoritățile îi testează pe ceilalți locatari
Sursă foto: Wikipedia

O femeie și fiul ei de 17 ani din Moldova Nouă (jud. Caraș-Severin) au fost internați, după ce analizele au arătat că aveau în sânge o cantitate de mercur de 10 ori mai mare decât limita admisă, transmite Mediafax. Autoritățile au început să-i testeze pe toți locatarii din bloc pentru că o cantitate de mercur a fost deversată în fața respectivului bloc în urma cu circa 10 zile.

Mercur aruncat în fața blocului

Pe 25 februarie, autoritățile au fost chemate de către doi locatari care au văzut în jurul blocului o substanță ce părea a fi mercur. Angajații ISU au decontaminat zona, iar poliția a deschis dosar penal.

În urma verificărilor s-a constat că un tânăr ar fi vărsat, din greşeală, o sticlă care conţinea o substanţă. Substanţa s-a scurs până în spatele blocului, iar în data de 25 s-a sesizat cineva şi a alertat autorităţile. Substanţa părea a fi mercur. S-a întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de produse sau substanţe toxice. Se continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor care au dus la producerea evenimentului”, preciza inspectorul principal Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.

Ulterior, femeia și fiul său și-au făcut analize la o clinică privată, iar probele recoltate au fost trimise în Germania. Rezultatele au arătat o concentrație de mercur de 10 ori mai mare decât normele admise.

Cele două persoane s-au dus singure la Spitalul de Copii ”Louis Țurcanu” din Timișoara și au fost internate. A fost alertată Direcția de Sănătate Publică din Caraș-Severin care a decis să testeze toți locatarii existând suspiciuni că mercurul a fost dus în locuințe de pe tălpile locatarilor.

Internați de urgență

Femeia şi fiul ei de 17 ani şi-au făcut un set de analize la o clinică privată din Mehedinţi. Probele recoltate au fot trimise la un laborator din Germania, iar rezultatele au arătat o cantitate de mercur de 10 ori mai mare faţă de limita toxicologică admisă, a declarat Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin.

Am decis să testăm astăzi (vineri-n.r.) toţi locatarii din acel bloc. Este vorba despre 11 persoane care sunt acum la Spitalul Orăşenesc Moldova Nouă. Se recoltează probe. Vom vedea dacă este vorba despre nişte cazuri izolate, cum a fost doamna şi fiul ei, sau dacă este vorba despre ceva generalizat. Cei doi sunt la spital în Timişoara, sunt în stare bună. Medicii spun că nu prea dă simptome, cel puţin în prima fază. De asta nimeni nu a raportat un simptom”, a spus Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Printre simptomele intoxicației cu mercur sunt dureri musculare, senzație de amorțeală la mâini și picioare, iritații ale pielii, tulburări de memorie, anxietate, probleme de vorbire, văz și auz. În cazul expunerii pe termen lung sau în doze mari poate surveni decesul.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×