Donald Trump încurajează Rusia şi poate distruge NATO

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
26/07/2016, 13:30
Donald Trump încurajează Rusia şi poate distruge NATO

Comentariile lui Donald Trump cu privire la Articolul 5 din tratatul NATO declanşează alarma în Europa, este tema unei analize a site-ului american CNBC. După cum se ştie, candidatul republican a afirmat, într-un interviu pentru The New York Times, că Statele Unite ar putea să nu sară în ajutorul unui stat aliat, în cazul în care acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de Alianţă.

Comentariile lui Trump au fost percepute de unii analişti drept un cec în alb dat Rusiei pentru a intimida statele membre NATO, mai ales ţările baltice. Declaraţiile ar putea anunţa un colaps al Alianţei, în caz că Trump va fi ales, notează CNBC.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Preşedintele Estoniei a fost printre primii care reacţionat, spunând pe Twitter că ţara sa şi-a îndeplinit angajamentele şi s-a angajat fără rezerve în luptă atunci când articolul 5 a fost activat, a spus preşedintele Ilves Toomas Hendrik. CNBC scrie că Articolul 5 a fost invocat o singură dată – în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, la rându-i, pentru NBC News că nu doreşte să intervină în campania electorală din SUA. Dar el a atras atenţia că „solidaritatea între aliaţi este o valoare-cheie pentru NATO”. „Două războaie mondiale au arătat că pacea în Europa este, de asemenea, importantă pentru securitatea Statelor Unite”, a subliniat secretarul general.

Jake Sullivan, consilier politic în campania lui Hillary Clinton, a remarcat modul în care SUA au acordat timp de decenii, garanţii aliaţilor lor, la fel cum aceştia au sărit în apărarea Americii, după 11 septembrie.

„Donald Trump a fost întrebat dacă ar onora această garanţie. El a spus … poate da, poate că nu”, a spus Sullivan. „Preşedintele ar trebui să fie liderul lumii libere. Donald Trump se pare că nu crede nici în lumea liberă”, a conchis consilierul candidatului democrat.

Este important să ne amintim că articolul 5 nu defineşte în mod explicit cum trebuie să răspundă aliaţii la un atac asupra unui membru, a menţionat fostul ambasador al SUA la NATO, Robert Hunter.

„Dar pentru credibilitatea alianţei şi a Statelor Unite, nu trebuie să existe vreo îndoială în mintea agresorului că Statele Unite ar răspunde”, a scrie Hunter într-un e-mail adresat NBC News.

Fostul Comandant Suprem Aliat al NATO, James Stavridis a reamintit că „naţiunea noastră este construită pe valorile pe care le împărtăşim cu colegii noştri europeni”.

„Şi, de altfel, aproape totul ne-a venit din Epoca Europei Luminilor: democraţia, libertatea, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, şi aşa mai departe”, a scris el. „Ne dorim oare cu adevărat să le înlocuim cu un bilanţ şi o atitudine de genul : ce ai făcut pentru mine în ultima vreme?”

Paul Manafort, manager de campanie al candidatului republican, a ţinut să precizeze ulterior că Donald Trump „crede în acordurile NATO” şi că The New York Times l-a citat de mai multe ori inexact pe acesta. Totuşi, notează CNBC, ziarul a publicat o transcriere a interviului on-line.

Citeşte mai mult pe www.rfi.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×