Donald Trump încurajează Rusia şi poate distruge NATO

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
26/07/2016, 13:30
Donald Trump încurajează Rusia şi poate distruge NATO

Comentariile lui Donald Trump cu privire la Articolul 5 din tratatul NATO declanşează alarma în Europa, este tema unei analize a site-ului american CNBC. După cum se ştie, candidatul republican a afirmat, într-un interviu pentru The New York Times, că Statele Unite ar putea să nu sară în ajutorul unui stat aliat, în cazul în care acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de Alianţă.

Comentariile lui Trump au fost percepute de unii analişti drept un cec în alb dat Rusiei pentru a intimida statele membre NATO, mai ales ţările baltice. Declaraţiile ar putea anunţa un colaps al Alianţei, în caz că Trump va fi ales, notează CNBC.

Preşedintele Estoniei a fost printre primii care reacţionat, spunând pe Twitter că ţara sa şi-a îndeplinit angajamentele şi s-a angajat fără rezerve în luptă atunci când articolul 5 a fost activat, a spus preşedintele Ilves Toomas Hendrik. CNBC scrie că Articolul 5 a fost invocat o singură dată – în urma atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat, la rându-i, pentru NBC News că nu doreşte să intervină în campania electorală din SUA. Dar el a atras atenţia că „solidaritatea între aliaţi este o valoare-cheie pentru NATO”. „Două războaie mondiale au arătat că pacea în Europa este, de asemenea, importantă pentru securitatea Statelor Unite”, a subliniat secretarul general.

Jake Sullivan, consilier politic în campania lui Hillary Clinton, a remarcat modul în care SUA au acordat timp de decenii, garanţii aliaţilor lor, la fel cum aceştia au sărit în apărarea Americii, după 11 septembrie.

„Donald Trump a fost întrebat dacă ar onora această garanţie. El a spus … poate da, poate că nu”, a spus Sullivan. „Preşedintele ar trebui să fie liderul lumii libere. Donald Trump se pare că nu crede nici în lumea liberă”, a conchis consilierul candidatului democrat.

Este important să ne amintim că articolul 5 nu defineşte în mod explicit cum trebuie să răspundă aliaţii la un atac asupra unui membru, a menţionat fostul ambasador al SUA la NATO, Robert Hunter.

„Dar pentru credibilitatea alianţei şi a Statelor Unite, nu trebuie să existe vreo îndoială în mintea agresorului că Statele Unite ar răspunde”, a scrie Hunter într-un e-mail adresat NBC News.

Fostul Comandant Suprem Aliat al NATO, James Stavridis a reamintit că „naţiunea noastră este construită pe valorile pe care le împărtăşim cu colegii noştri europeni”.

„Şi, de altfel, aproape totul ne-a venit din Epoca Europei Luminilor: democraţia, libertatea, libertatea de exprimare, libertatea religioasă, şi aşa mai departe”, a scris el. „Ne dorim oare cu adevărat să le înlocuim cu un bilanţ şi o atitudine de genul : ce ai făcut pentru mine în ultima vreme?”

Paul Manafort, manager de campanie al candidatului republican, a ţinut să precizeze ulterior că Donald Trump „crede în acordurile NATO” şi că The New York Times l-a citat de mai multe ori inexact pe acesta. Totuşi, notează CNBC, ziarul a publicat o transcriere a interviului on-line.

Citeşte mai mult pe www.rfi.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×