Donald Trump depune vineri jurămîntul şi devine al 45-lea preşedinte al SUA

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
20/01/2017, 10:06
Donald Trump depune vineri jurămîntul şi devine al 45-lea preşedinte al SUA

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, devine la 20 ianuarie preşedinte în exerciţiu, în cadrul unei ceremonii ce va avea loc în faţa Capitoliului şi care este aşteptată cu interes în întreaga lume.

Potrivit The New York Times, ziua de vineri, 20 ianuarie, începe cu un mic dejun la casa de oaspeţi a preşedintelui, unde familia Trump îşi invită câţiva apropiaţi. La 15:30, ora României, Trump ia parte la un serviciu religios privat la biserica episcopală St. John, aflată în apropierea casei de oaspeţi.

O oră mai târziu, preşedintele ales şi preşedintele în exerciţiu, împreună cu soţiile lor, se întâlnesc la Casa Albă, de unde vor parcurge împreună traseul către Capitoliu.

Ceremonia de învestire începe la 19:00, ora României. Vor lua cuvântul lideri religioşi apropiaţi de Trump şi senatorul de Missouri, Roy Blunt, care este şi preşedintele comitetului pentru învestire. Discursurile vor fi urmate de recitaluri muzicale.

Depunerea jurământului şi discursul inaugural au loc după aproximativ jumătate de oră. Trump va fi învestit de preşedintele Curţii Supreme de Justiţie a Statelor Unite, John G. Roberts. La ceremonie vor fi folosite două Biblii: cea a lui Abraham Lincoln şi cea pe care Trump o are încă din copilărie.

Odată ce Trump devine preşedinte în exerciţiu, Barack şi Michelle Obama îşi iau rămas bun şi părăsesc locul unde a avut loc învestirea. Pentru noul preşedinte urmează un prânz la care sunt invitaţi membrii administraţiei sale, precum şi prieteni apropiaţi, apoi trecerea în revistă a forţelor armate, care va avea loc la Capitoliu.

Donald Trump şi Mike Pence vor lua parte apoi la parada inaugurală de pe celebra Pennsylvania Avenue. Festivităţile din ziua învestirii se încheie cu balul inaugural, programat să înceapă la 04:00, ora României.

Potrivit New York Times, vor fi, de fapt, două baluri inaugurale ce vor avea loc la etaje diferite ale centrului Walter E. Washington. În paralel se va desfăşura un bal dedicat membrilor forţelor armate. Trump va veni la fiecare dintre cele trei petreceri şi va susţine, de fiecare dată, un discurs.

Donald Trump a ajuns joi cu avionul la Washington, unde urmează să fie învestit vineri ca al 45-lea preşedinte al SUA, într-o ceremonie transmisă în direct de canalele de televiziune americane, transmite AFP.

Preşedintele ales s-a aflat şi miercuri în capitala SUA pentru o serie de evenimente legate de învestitură, dar s-a întors să doarmă la New York. În noaptea de joi spre vineri va dormi în schimb la Washington, la reşedinţa oficială Blair House, pentru a se instala la Casa Albă după ce va depune jurământul vineri la prânz (ora 17.00 GMT, 19.00 ora României).

Trump, îmbrăcat într-un costum sobru şi cu cravată albastră, a coborât din avion însoţit de soţia sa Melania şi de fiul lor Barron.

Avionul a aterizat la baza militară Andrews, unde este staţionat şi avionul prezidenţial Air Force One.

Trump urma să ia masa cu liderii majorităţii republicane din Senat şi Camera Reprezentanţilor, pentru a participa apoi alături de viitorul vicepreşedinte Mike Pence la o ceremonie în memoria foştilor combatanţi la cimitirul militar Arlington de la periferia Washingtonului.

Citeste mai mult pe RTV.NET

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×