DOLIU în muzica populară românească. LUCREŢIA CIOBANU a murit

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
01/10/2015, 00:00
DOLIU în muzica populară românească. LUCREŢIA CIOBANU a murit

„S-a stins din viata Doamna Muntilor, Lucreţia Ciobanu!Ramas bun!”, este mesajul postat pe Facebook de realizatoare TV Iuliana Tudor.

Născută în 27 octombrie 1924, în localitatea sibiană Topârcea, Lucreţia Ciobanu, a primit în urmă cu doi ani titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu pentru modul în care a promovat folclorul din zonă.

“V-am cântat peste 50 de ani fiindcă v-am iubit. Nu puteam să trec peste cântecele noastre. Aveam un glas cu care eu puteam să cânt orice. Nu am făcut-o pentru că mi-aţi fost nespus de dragi. Niciodată nu s-au cântat ciobanii mai mult ca acum…Ne-am născut în inima ţării şi sunt sigură că noi avem cel mai pur folclor din Tara Românească”, spunea Lucreţia Ciobanu în 2013, în ziua în care i s-a inmânat titlul de Cetăţean de Onoare al Judeţului Sibiu, pe scena din Piaţa Mare a Sibiului, unde a susţinut un concert de neuitat.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, intepreta a fost numită “Doamna Munţilor” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat . De-a lungul carierei a facut cunoscute tradiţiile si obiceiurile de Mărginimea Sibiului.

Laureată a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953, Lucreţia Ciobanu a fost numită „Doamna Munţilor” datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până Statele Unite ale Americii şi Canada.

În ziua de 2 august 2013, într-o ceremonie care a avut loc în Piaţa Mare din municipiul Sibiu, în cadrul celei de-a XXI-a ediţii a festivalului de folclor Cântecele Munţilor, Lucreţia Ciobanu a primit titlul onorific de Cetăţean de Onoare al judeţului Sibiu.

01

Sursă: www.romaniatv.net

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×