Doliu în lumea filmului: O mare personalitate a cinematografiei româneşti a murit

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
06/08/2015, 13:51
Doliu în lumea filmului: O mare personalitate a cinematografiei româneşti a murit GALERIE FOTO

Regizoarea şi scenarista Malvina Urşianu, cunoscută pentru realizarea unor filme precum „Gioconda fără surâs” (1967),”Întoarcerea lui Voda Lăpuşneanu” (1979), „Liniştea din adâncuri” (1982), „Pe malul stâng al Dunării albastre” (1983) sau Ce lume veselă… (2003) s-a stins din viaţă la vârsta de 88 de ani.

Născută în comuna Guşoieni, judeţul Vâlcea, la data de 19 iunie 1927, Malvina Urşianu a fost victimă a regimului comunist în anul 1958, atunci când chiar a fost acuzată de sabotaj ideologic şi anticomunism, arestată şi închisă, iar timp de 8 ani a fost interzisă în cinematografie.

ATENŢIE ROM NI! Avertisment de ultimă oră din partea autorităţilor! ÎNŞELĂCIUNEA ASTA face prăpăd pe internet!  NU DESCHIDEŢI MAILUL care VĂ FURĂ banii din conturi!

A studiat Istoria Artelor la Institutul de muzeografie, paleografie şi biblioteconomie de la Arhivele Statului şi a urmat cursul experimental de cinematografie ţinut de regizorul, scenaristul şi actorul Jean Georgescu.

A fost căsătorită cu scriitorul şi publicistul Paul Anghel, decedat în 1995.

ANUNŢ TERIBIL! E SFÎRŞITUL CELEI MAI IUBITE BĂUTURI DE PE PLANETĂ? Milioane de români o beau zilnic… Şi tu faci asta!

A realizat 10 filme, dintre care unul pentru televiziune, iar la toate a scris scenariile şi le-a regizat.Fără să fie absolventă a unei facultăţi de regie, Malvina Urşianu este un nume important în cinematografia românească. În anul 2006, Magda Mihăilescu i-a dedicat cartea numită „Aceste gioconde fără surâs”.

BREAKING NEWS! TRAGEDIE! CELEBRUL ACTOR ŞI WRESTLER A MURIT! AMERICA E ÎN LACRIMI! A FĂCUT INFARCT, IAR MEDICII NU L-AU MAI PUTUT SALVA!

În anul 2000, Malvina Urşianu a fost decorată în anul 2000 de preşedintele Emil Constantinescu cu Ordinul naţional Pentru Merit în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii”, iar trei ani mai târziu a primit premiul special al juriului la Premiile Uniunii Cineaştilor din România pentru filmul „Ce lume veselă” (2003).

Sursă: www.dcnews.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×