Doliu în mediul academic! A murit reputatul profesor universitar Constantin Buşe

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
17/12/2019, 00:28
Doliu în mediul academic! A murit reputatul profesor universitar Constantin Buşe
A murit reputatul profesor universitar Constantin Buşe. Sursa foto: ziaruldevrancea.ro

Mediul academic este din nou în doliu, după ce reputatul istoric Constantin Buşe a murit. Era o figură emblematică a Facultății de Istorie a Universității București. Dascălul s-a stins din viața la vârsta de 80 de ani.

A murit reputatul profesor universitar Constantin Buşe

Anunțul trist a fost făcut de Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof.univ.dr. Constantin Buşe”. „Anunţăm cu adâncă tristeţe şi durere în suflet trecerea în nefiinţă a reputatului profesor universitar Constantin Buşe (1939-2019), astăzi 15 decembrie 2019. Domnul profesor universitar dr. Constantin Buşe a fost unul dintre întemeietorii şcolii româneşti de Istorie a Relaţiilor Internaţionale, un cercetător exemplar, un excepţional mentor academic pentru zeci de generaţii de studenţi.

Şi-a închinat întreaga sa viaţă Istoriei şi a excelat la nivel naţional şi internaţional în cercetarea istoriei moderne şi contemporane universale, a studiului Americii Latine, a integrării euro-atlantice, a relaţiilor internaţionale din secolele XIX-XXI. Mărturie pentru această extraordinară muncă de cercetare stau cele peste 200 de lucrări ştiinţifice (monografii, studii şi articole, culegeri de documente, manuale universitare) publicate de-a lungul vieţii sale academice.

Profesorul universitar Constantin Buşe era autorul a peste 200 de lucrări științifice

Cercetările profesorului Constantin Buşe au trasat noi direcții în cercetarea istorică, profesorul fiind recunoscut la nivel internațional.

”Nu numărul acestor lucrări academice este important, ci modul în care acestea au trasat noi direcţii în cercetarea istorică din ţara noastră şi au setat adevărate standarde de calitate. Cariera academică, desfăşurată neîntrerupt în cadrul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti, a fost de asemenea excepţională. A fost Profesorul desăvârşit, a iniţiat în tainele Istoriei un număr imens de studenţi, a sprijinit dezvoltarea profesională a sute de tineri istorici, a inovat în materie de cursuri şi programe universitare, introducând în Facultatea de Istorie discipline şi direcţii noi de cercetare.

A muncit neobosit în slujba Universităţii din Bucureşti, în calitate de prorector al instituţiei timp de 14 ani, contribuind esenţial la reorganizarea Universităţii după 1989 şi la transformarea acesteia într-o instituţie academică democratică, modernă şi de mare prestigiu internaţional. A fondat Centrul de Studii Euro-Atlantice şi revista Euro-Atlantic Studies, două creaţii de suflet, faţă de care şi-a arătat implicarea până în ultima clipă a vieţii.

A fost un savant, un dascăl şi mentor, un coleg, un prieten, un om deosebit, a cărui pierdere o resimţim cu toţii. Pentru mulţi dintre noi a fost Profesorul şi ne va rămâne mereu aproape. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, potrivit Centrului de Studii Euro-Atlantice „Prof.univ.dr. Constantin Buşe”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×