Doliu în lumea muzicii populare românești! A murit interpretul Anton Achiței. În urmă cu un an încercase să se sinucidă

Bogdan Solomon   
în Stiri mondene
18/04/2020, 16:06
Doliu în lumea muzicii populare românești! A murit interpretul Anton Achiței. În urmă cu un an încercase să se sinucidă
A murit interpretul de muzică populară Anton Achiței. Avea 74 de ani. Sursa foto: Facebook

O veste tristă a căzut ca un trăsnet peste întreaga suflare a muzicii populare românești, pentru că ne-a părăsit interpretul Anton Achiței, unul dintre reprezentanții de seamă ai folclorului moldovenesc. În vârstă de 74 de ani, acesta s-a stins din viață vineri dimineață, iar cauzele decesului rămân, cel puțin pentru moment, învăluite în mister. Anunțul a fost făcut de Maria Șalaru, printr-un mesaj tulburător publicat pe rețelele de socializare.

S-a stins din viață Anton Achiței, interpret de marcă din zona Moldovei

A suit la ceruri , în lumea fără dor, un mare artist, un artist desăvârșit, complet, poet și creator de muzică folclorică. Anton Achiței – o mare voce a Moldovei lasă în urma sa un repertoriu impresionant! A compus sute de cântece populare, romanțe și cântece de petrecere, colinde și jocuri și obiceiuri pentru sărbători.

Și mai trist decât plecarea în sine, este faptul că pe ultimul său drum pe pământ, nu putem să-l însoțim. Noi, artiștii care l-am cunoscut și l-am apreciat, cât și publicul care l-a adorat suntem nefericiți că un om de mare valoare artistică părăsește această lume fără a-și putea lua ramas bun de la ea… Zbor lin spre stele, maestre!”, a scris cântăreața băcăuană pe contul său de Facebook.

În urmă cu un an a încercat să-și pună capăt zilelor

Născut în Manastireni-Poenari, județul Botoșani, Anton Achitei nu a încetat să se hrănească din seva pământului care l-a plămădit, pentru a-l dărui apoi, prin cântec, întregii lumi. Fiu de țărani simpli, Vasile și Anica din Mănăstireni, care au adus pe lume și au crescut cu greu șase copii, acesta a urmat mereu exemplul tatălui, un bărbat ce „se pricepea la toate”, așa cum povestea cu mândrie și nostalgie în glas într-un interviu acordat în urmă cu câțiva ani.

Aventura muzicală a început în ziua în care părintele său i-a oferit în dar un patefon vechi, adus din oraș, de la Botoșani. La el a ascultat pentru prima dată Maria Tănase, Ioana Radu, Gică Petrescu, Maria Lătărețu și s-a îndrăgostit iremediabil de folclorul autentic românesc. Primul cântec „A venit aseară mama”, datează încă din clasa a șaptea, când l-a lansat la îndemnul dirigintei.

După succesul serbării școlare, am căpătat încredere în mine și am început să sper că voi cânta, vreodată, în față oamenilor, a satului, că voi fi dat, și eu, la patefon. Mai cântăm și pe Dealul Stanii, unde aveam via. Eu și frații mai mici, Mircea, Costică și Jan, făceam o colibă de paie și pazeam via când se cocea, povestea Anton Achiței.

Prin 62-63, am ajuns la Suceava, și acolo am descoperit-o pe dragă noastră Sofia Vicoveanca, abia lansată, cu cosița împletită, lăsată într-o parte, și Ansamblul Ciprian Porumbescu din Suceava, de la ale cărui spectacole am început să nu lipsesc, a mai spus interpretul.

Acolo, la Suceava, a hotărât o dată pentru totdeauna că viața lui este muzica, așa că s-a înscris la Școala Populară de Artă din Suceava, secția canto popular. A plecat apoi în armată, la București, unde au început să se ivească și primele ocazii, odată cu apariția televizată, în 1967, la emisiunea-concurs de muzică populară Emoții în premieră.

Din păcate, ultimii ani de viață au fost marcați de un incident nefericit, petrecut chiar în 2019, pe când Anton Achiței se afla în camera unui hotel din Suceava. În noaptea de 29 spre 30 noiembrie, imediat după miezul nopţii, regretatul interpret s-a deplasat în baie și s-a așezat în cadă, unde, cu o lamă, și-a provocat leziuni la nivelul încheieturii și antebrațului mâinii stângi, cu intenția de a-și pune capăt zilelor.

Deşi a sângerat abundent, nu a murit, iar dimineaţă, în jurul orei 7.30, a sunat la un prieten căruia i-a povestit totul despre gestul necugetat. Acesta a sunat la recepţie, iar unul dintre angajaţii hotelului a alertat imediat autoritățile, solistul fiind transportat de urgență la spital.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×