O veste tristă a căzut ca un trăsnet la început de an peste întreaga lume artistică. S-a stins din viață John Baldessari, unul dintre cei mai influenţi artişti care au conturat mişcarea cunoscută sub numele de Conceptualism. În vârstă de 88 de ani, acesta și-a dat ultima suflare în locuința sa din Los Angeles, după cum a anunțat proprietarul galeriei de artă care îl reprezenta.
A murit John Baldessari, unul dintre pionierii mișcării Conceptualism
„Am aflat cu profundă durere vestea că dragul nostru John Baldessari ne-a părăsit. A fost un um inteligent, iubitor și incomparabil din toate punctele de vedere. Condoleanțe familiei îndurerate. Ne va lipsi nespus de mult”, a declarat Marian Goodman.
Anunțul i-a întristat și pe cei care îi urmăreau activitatea în mediul online. La scurt timp după confirmarea morții marelui artist conceptual american, pe rețelele de socializare au început să curgă nenumărate mesaje din partea celor care l-au iubit și apreciat.
John Baldessari a fost una dintre figurile marcante ale lumii artistice
Născut în 1931, în National City, John Baldessari a studiat istoria artei la San Diego State College din California şi prima opţiune în carieră a fost aceea de a deveni asistent social. În timp ce lucra pentru California Youth Authority, a lansat un atelier de creaţie și s-a îndrăgostit iremediabil de lumea artistică, motiv pentru care a hotărât să continue pe acest drum.
După studiile pe care le-a urmat la Otis Art Institute din Los Angeles, a fost marcat de o retrospectivă Marcel Duchamp, organizată la Muzeul de Artă Pasadena. Totodată, Baldessari s-a numărat printre primii profesori care au predat la California Institute of the Arts (cunoscut drept CalArts), o instituţie de învăţămând din Santa Clarita care a ajuns cunoscută pentru abordările radicale ale actului artistic, în anii ’70.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
În 1986, s-a mutat la University of California, din Los Angeles, cariera sa de profesor continuând până în 2008. A fost considerat cel care a încurajat mişcarea cunoscută drept Pictures Generation, la care au participat artişti precum Cindy Sherman, Jack Goldstein sau Robert Longo.
În 1970, împreună cu alți cinci prieteni, a ars toate tablourile pe care le realizase între 1953 şi 1966, în cadrul unei acțiuni intitulate sugestiv „Cremation Project”. Cenuşa rezultată din arderea lucrărilor a fost folosită pentru prepararea unor fursecuri pe care le-a depozitat în urne transparente.
Instalaţia finală a inclus o placă de bronz pe care erau inscripţionate datele de naştere şi deces pentru fiecare dintre tablourile arse. A fost cunoscut pentru folosirea fotografiilor găsite, a imaginilor însuşite şi a textului în lucrările sale.
De asemenea, în cele peste șase decenii de carieră a susţinut sute de expoziţii personale. Prima dintre acestea a fost la Molly Barnes Gallery, în Los Angeles, în 1968. În 1981 a avut loc și prima retrospectivă dedicată creaţiei sale, la New Museum of Contemporary Art din New York.