Dolarul, „doborât” de eşecul reformei de asigurări medicale în SUA

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
19/07/2017, 00:03
Dolarul, „doborât” de eşecul reformei de asigurări medicale în SUA

Economia americană nu se „simte” prea bine şi, pe relaţie directă, nici dolarul. Ultimul eşec în materie de reformă al noului preşedinte, Donald Trump a făcut ca moneda naţională americană să fie şubrezită şi mai mult, aceasta ajungând la cel mai redus nivel din ultimele 10 luni. Este vorba despre proiectul de reformă a legii asigurărilor medicale la care Trump ţinea mult, dar s-a dovedit a fi un fiasco.

Odată cu dolarul, au scăzut şi acţiunile europene, din cauza rezultatelor trimestriale raportate de companii mari precum Ericsson, iar în replică s-a constatat o creştere constantă a preţului aurului în ultimele două săptămâni. Dolarul a pierdut teren şi faţă de majoritatea valutelor incluse într-un indice Bloomberg format din 10 monede importante.

Lira sterlină s-a depreciat

Este un semn că proiectul de reformă în sănătate este mort în actuala formă, din cauza opoziţiei exprimate de mai mulţi senatori republicani. Interesant este faptul că şi lira sterlină a contrazis tendinţa generală, scăzând faţă de dolar din cauza încetinirii neaşteptate a inflaţiei în iunie. Moneda din Marea Britanie s-a depreciat cu 0,1%, la 1,3047 dolari pe unitate.

În fine, indicele Stoxx Europe 600 este în declin cu 0,6%, în urma datelor nefavorabile raportate de producătorul de echipamente de reţele Ericsson, care a trecut pe pierdere în trimestrul al doilea. Indicele Bloomberg al dolarului spot a scăzut cu 0,5%, la cel mai redus nivel atins din 8 septembrie. Euro s-a apreciat cu 0,7%, la 1,1554 dolari pe unitate, conform news.ro.

Curs BNR      1 dolar SUA = 3,9476 lei

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×