Un document desecretizat din arhiva Agenției Centrale de Informații din SUA (CIA) a oferit noi informații cu privire la proiectele comune româno-sovietice din Munții Apuseni, în anii ’50.
Este vorba despre așa-numitele „sovrom-uri”, iar cel în cauză este vinovat pentru ieșirea din țară a rezervelor de aur și argint, prin care erau finanțate operațiunile de spionaj și propagandă ale URSS-ului împotriva țărilor vestice.
Documentele secrete CIA: URSS a făcut prospecții de uraniu în Munții Apuseni
Astfel, la începutul anilor 1950, a fost înfiinţată Societatea româno-sovietică „Sovrom Kvartit“ sau „Sovromura” cu scopul de sprijinire a programului nuclear militar sovietic. Scopul acestuia era să facă prospecţii de uraniu în Apuseni. Operațiunile au început în primii ani de la instalarea regimului stalinist în România.
„Un mare proiect de exploatare a uraniului în Munţii Apuseni este condus de ingineri şi tehnicieni sovietici, asistaţi de muncitori români. Minele sunt păzite îndeaproape de soldaţi sovietici înarmaţi cu „balalaici” (termenul român pentru pistoalele mitralieră sovietice PPsh M41). Muncitorii locuiesc în apropierea satelor, în aşezări coordonate de trupe sovietice şi sunt ţinuţi izolaţi de zonele din împrejurimi.
Acest proiect este angajat doar în minerit şi extracţia uraniului, nefiind alte facilităţi locale de procesare şi rafinare. Minereul este încărcat în camioane şi sigilat şi trimis, sub paza armată a sovieticilor, în URSS”, se arată într-un document desecretizat al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), din 27 decembrie 1954, după cum arată G4media.ro.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
La acea vreme inginerii sovietici au venit în număr în Apuseni, unde au încercat să caute uraniu cu ajutorul unor aparate speciale, necunoscute la acea vreme românilor. Rezultatele acelor prospecțiuni nu au fost niciodată anunțate și partenerilor români.
CIA: URSS își plătea spionajul din aurul și argintul din Apuseni
Potrivit unui alt document al CIA prezentat de sursa citată, rușii căutau în Apuseni și alte materiale în afară de uraniu. Astfel, nu mai puțin două tone de aur și opt tone argint, mare parte din resurse extrade din Apuseni, luau drumul spre URSS. Era vorba despre întreaga producție de metale prețioase a României acelor vremuri, care era trimisă în Uniunea Sovietică.
Istoricii au arătat cum anii ’50 au reprezentat perioada în care URSS a avut cea mai mare influență în România comunistă. Toate structurile de putere erau împânzite de agenți ai Moscovei. A fost perioada în care economia țării, în refacere după război, a fost tâlhărită prin intermediul companiilor de tip SovRom-uri. Acestea aveau rolul de a regla datoriile de război dintre România și URSS.
Cercetătorul Liviu Zgârciu de la Muzeul de Istorie din Alba Iulia, specialist în perioada comunistă, a explicat de ce nu se poate vorbi de ”reglarea datoriilor de război”, termenul oficial folosit la momentul respectiv:
„Despăgubirile au fost fixate la 300 de milioane de dolari, la prețul de referință al anului 1938. Rușii au luat petrol, alimente, lemn și diferite mărfuri produse de economia românească. Aurul, argintul și uraniul au reprezentat un bonus care nici măcar nu a fost contabilizat în mod direct”, a spus Liviu Zgârciu, pentru sursa citată.