Din nou, doliu în teatrul românesc! Actorul Damian Oancea a murit la vârsta de 75 de ani

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
26/02/2020, 11:23
Din nou, doliu în teatrul românesc! Actorul Damian Oancea a murit la vârsta de 75 de ani
Actorul Damian Oancea de la Teatrul Național din Timișoara a plecat la Ceruri la 75 de ani. Sursa foto: Facebook.com

Teatrul Național Mihai Eminescu din Timișoara traversează o perioadă de doliu după ce unul dintre marii săi actori a încetat din viață la vârsta de 75 de ani. Damian Oancea a jucat în roluri memorabile, pe mari scene din țara noastră, dar acum se va odihni printre îngeri.

Actorul Damian Oancea a încetat din viață la 75 de ani

Damian Oancea (1945 – 2020) este unul dintre cei mai cunoscuți actori ai teatrului românesc, dar din păcate rolul său s-a încheiat la vârsta de 75 de ani. Anunțul trecerii în neființă a fost făcut de reprezentanții Teatrului Național Mihai Eminescu din Timișoara acolo unde a jucat în peste 23 de roluri celebre.

Născut în orașul Craiova din județul Dolj pe 22 martie 1945, actorul de mare forță a trecut în lumea celor drepți după ce de-a lungul carierei sale artistice a interpretat roluri memorabile în piese de teatru și spectacole celebre scrise de nume grele din literatură printre care se numără Marin Sorescu, Shakespeare, Cehov, Caragiale, Tudor Mazilu și multe altele.

Damian Oancea, roluri de succes pe scena teatrului românesc

Momentan nu se cunoaște cauza care a dus la moartea actorului oltean care a jucat pe scene importante ale teatrului românesc. Damian Oancea a interpretat de-a lungul carierei sale artistice aproape toate genurile dramatice și a iubit enorm de mult opera scriitorului Marin Sorescu jucând rolul principal din „Iona” la începutul carierei sale.

„Actorul Damian Oancea și-a găsit pacea. Născut în 22 martie 1945 la Craiova, Damian Oancea a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică I.L. Caragiale din București în anul 1969. Debutează la Teatrul de Nord din Satu-Mare, în același an”, au scris reprezentații teatrului din Timișoara despre regretatul actor Damian Oancea.

Câțiva ani mai târziu renumitul actor a ajuns în orașul natal unde a jucat pe scena Teatrului Național, iar mai apoi la Teatrul de Stat din Reșița. După ce s-a plimbat prin teatrele din țara noastră s-a îndrăgostit de Timișoara unde s-a angajat la Teatrul Național în anul 1981. Aici a interpretat timp de 23 de ani numeroase roluri.

„Un actor de mare forță, Damian Oancea a fost un nume de referință al Naționalului timișorean. Cu prezența sa scenică impresionantă, registrul lui interpretativ a acoperit toate genurile dramatice. Damian Oancea a intrat în istoria teatrului timișorean cu Iona de Marin Sorescu, rolul vieții și al sufletului său.

Îndrăgostit de creația lui Marin Sorescu și simțind-o cu fiecare fibră a sa, Damian Oancea a interpretat și chiar a creat spectacole pe textele de teatru ori pe versurile acestuia”, au mai scris reprezentanții teatrului din Timișoara pe pagina de Facebook despre regretatul actor.

Damian Oancea a rămas în memoria românilor fără doar și poate pentru rolurile personajelor lui Marin Sorescu din piesele „La Lilieci” , „Matca” și „Am zărit lumină…”. De asemenea, actorul doljean a interpretat roluri celebre din opere care au dăinuit peste veacuri și care nu vor muri prea curând printre care se numără cele scrise de Shakespeare, Molière, Cehov, Harold Pinter, Brecht, Caragiale, Dario Fo, Sartre, D.R. Popescu, Tudor Mazilu sau Mrožek. 

„Damian Oancea va rămâne în gândurile noastre. Suntem cu toții alături de familia sa. Dumnezeu să îl odihnească!”, au încheiat reprezentanții  Teatrului Naţional din Timişoara mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×