Diferențele dintre sistemul de învățământ din România și cele din alte țări. În Japonia nu se dau teme la clasele primare

Dan Suta    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
04/11/2019, 14:36
Diferențele dintre sistemul de învățământ din România și cele din alte țări. În Japonia nu se dau teme la clasele primare
Sistemul de învățământ din afară, prin comparație cu cel din România. În imagine: elevi japonezi luând masa de prânz. Sursa foto: incredibilia.ro

Se spune că pentru ca o societate să funcționeze cum trebuie e necesar să fie pus la punct în primul rând sistemul de învățământ. Fiecare stat urmează un anumit model, iar România ar trebui să se uite cu atenție la acestea. Nu neapărat să le copieze, pentru că vorbim despre culturi și mentalități diferite, însă poate să ia ce e mai bun din fiecare sistem, acele lucruri care să se dovedească eficiente și potrivite.

Sistemul de învățământ din Japonia, unul ideal pentru România

Poate că una dintre țările de la care putem învățat cel mai mult este Japonia.  Asta pentru că, pe lângă discipline precum matematică, limba maternă ori geografie, chimie sau fizică, japonezii învață de mici să fie disciplinați și organizați. Școlile din Japonia nu au personal de serviciu, iar cei răspunzători de curățenie sunt chiar elevii. Copiii sunt învățați de mici să fie manierați, să fie respectuoși cu oamenii și blânzi cu mediul înconjurător. Cei care nu trec aceste minime teste care la noi se știu ca făcând parte din cei 7 ani de acasă nu pot intra la examene.

Pentru a învăța să conviețuiască și să lucreze în echipă, elevii iau masa de prânz împreună, în clasă, după care sunt obligați să curețe în urma lor. Elevii învață la școală și caligrafie și poezie și, pentru ca toți să fie tratați la fel, aceștia poartă uniforme. Purtarea uniformelor este gândită pentru a evita orice tip de discriminare între elevi. Iată, în rândurile de mai jos, câteva dintre lucrurile interesante ale sistemelor educaționale din alte țări. Încă ceva care ar fi pe placul elevilor din clasele primare: la japonezi se dau teme doar din ciclul gimnazial.

Cum se face școală în China, Israel sau Franța

În Australia, clasele se schimbă de la an la an: alți profesori și cu alți elevi. În Canada, o oră de curs nu durează 50 de minute ca la noi, ci 85 de minute. Cursurile încep de regulă la ora 08:15, însă elevii care întârzie nu sunt sancționați, scrie elacrăciun.ro. În China, fiecare nouă zi de școală începe cu înviorarea de dimineață. În școlile gimnaziale din Israel, elevii sunt împărțiți în funcție de abilități și realizări, iar predarea materiei se face în funcție de pregătirile școlarilor.

În Franța, lecțiile pot ține de la 55 de minute până la 120. Elevii din Hexagon au o pauză de masă de două ore, timp în care pot merge acasă să mănânce cu părinții ori să plece în oraș cu colegii. Utilizarea telefoanelor e interzisă în școală.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×