Dezmăţ cu bani publici la Ministerul Educaţiei: sporuri de zeci de mii de euro pentru angajaţii care folosesc computerul

Ana Necula   
în Stiri de ultima ora
27/01/2020, 15:04
Dezmăţ cu bani publici la Ministerul Educaţiei: sporuri de zeci de mii de euro pentru angajaţii care folosesc computerul
Sporuri colosale la Ministerul Educaţiei

Angajații din Ministerul Educaţiei se află în „pericol major” și primesc compensații financiare lunare pentru că folosesc computerul.

Secretarul general din Ministerul Educației primeşte un spor pentru condiții vătămătoare de 1.341 de lei

La data de 30 septembrie 2019, secretarul general din Ministerul Educației primea un spor pentru condiții vătămătoare de 1.341 de lei, potrivit situației veniturilor brute din Ministerul Educației, scrie newsweek.ro.

Anul trecut, secretarul de stat primea un spor de 715 lei, adică aproape la jumătate faţă de cât primeşte acum. Şi secretarul general adjunct primește un spor de lucru în condiții grele, spor care se ridică la „numai”  1.411 lei.

Nici directorii generali nu sunt lăsaţi pe dinafară, şi ei beneficiază de sporuri cuprinse între 1.301 și 1.539 lei.

La categoria de lucru în condiții vătămătoare intră şi directorii de cabinet care iau un spor de 970 de lei, precum şi consilierii de cabinet care beneficiază lunar de 1.013 lei.

Reacţia Ministerului Educaţiei

În replică, Ministerul Educației explică ce înseamnă condiții de muncă vătămătoare sau periculoase: „Totalitatea situațiilor care implică risc de îmbolnăvire și/sau contagiune directă sau indirectă, respectiv riscuri asociate datorate condițiilor specifice de desfășurare a activității, totalitatea situațiilor în care personalul își desfășoară activitatea în mediul de muncă unde există factori cu grad de pericol ridicat ce pot afecta sănătatea și integritatea fizică și psihică”.

Totodată ministerul de resort susţine că pentru acordarea sporurilor pentru condiții de muncă „au fost emise buletinele de expertizare a locurilor de muncă nr. 06-004/28.06.2018 și nr. 06-005/28.06.2018 de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecția Muncii Alexandru Darabonț, care au avut ca rezultat identificarea unui număr de 5 factori de risc din cei menționați la art. 5 din Regulamentul-cadru, respectiv:

1. existența factorilor nocivi și mecanismul de acțiune a acestora asupra organismului;

2. intensitatea de acțiune a factorilor nocivi sau asocierea acestor factori;

3. durata de expunere la acțiunea factorilor nocivi;

4. existența unor condiții de muncă ce implică o suprasolicitare nervoasă, care determină un risc de îmbolnăvire sau de accidentare;

5. structura și nivelul morbidității în raport cu specificul locului de muncă”.

Astfel, Ministerul Educaţiei precizează că, pentru luna septembrie 2019, cuantumul sporului de condiții de muncă plătit tuturor salariaților din aparatul propriu al ministerului se ridică la suma de 219.064 lei brut.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×