Descoperire ruptă din basme! Cercetătorii au găsit organismul care produce aur!

Filon Stan    Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/02/2018, 16:28
Descoperire ruptă din basme! Cercetătorii au găsit organismul care produce aur!

Misterul la care visează omenirea de mii de ani se pare că tocmai ce a fost descoperit! O echipă internaţională de cercetători a putut vedea cum o mică bacterie metalofagă numită ”Cupriavidus metalliduran” poate ingera compuşi toxici metalici fără să moară, producând ca efect secundar aur.

Bacteria are un mecanism ingenios de protecţie împotriva toxinelor, care nu implică doar aurul, ci şi cuprul, scrie Science Alert. Compuşii care conţin ambele elemente pot ajunge cu uşurinţă în celulele bacteriei. Odată în interior, interacţionează într-o aşa manieră încât ionii de cupru şi de aur sunt transportaţi adânc în interiorul bacteriilor unde pot provoca dezastru.

Descoperire de senzaţie! Bacteria care produce aur!

Pentru a nu se întâmpla acest lucru, bacteria are enzime care resping compuşii. Pentru cupru, există o enzimă numită CupA, dar prezenţa aurului creează o altă problemă. „Atunci când compuşii de aur sunt prezenţi, enzima este suprimată iar metalele de cupru şi aur pot trece în celulă”, a precizat Dietrich H. Nies de la Martin Luther University Halle-Wittenberg din Germania, co-autorul studiului.

Totuşi, bacteria mai are un as în mânecă, anume enzima CopA. Cu ajutorul acesteia, bacteria transformă compuşii de cupru şi aur în forme care pot fi absorbite de celule şi surplusul eliminat. Cunoscând acest mecanism de eliminare al aurului, cercetătorii pot face un pas important înainte în înţelegerea ciclului biogeochimic al metalului preţios.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×